Nord Stream 2 AG: Конфликтът между „Газпром“ и „Нафтогаз“ не влияе върху „Северен поток 2“

Конфликтът между „Нафтогаз Украйна“ и руската „Газпром“ по повод договорите за доставка  и транзит на руски газ по никакъв начин не влияе върху осъществяването на проекта „Северен поток 2“. Това заявява за РИА Новости финансовият директор на компанията, оператор на проекта Nord Stream 2 AG Пол Коркоран.

„Развитието (на конфликта между „Газпром“ и „Нафтогаз“) не влияе върху осъществяването на проекта „Северен поток 2“ тъй като той е насочен към дългосрочна сигурност при доставките на газ за Европа“, коментира Коркоран в кулоарите на конференцията CERAWeek, която се провежда в Хюстън.

Стокхолмския арбитраж се произнесе в полза на „Нафтогаз“ за сумата от 4,637 млрд. долара компенсации за недоставен газ за транзита през Украйна, но предвид предишно решение по договора за доставка на газ, руската компания трябва да плати по-малко – 2,56 млрд. долара. „Газпром“ обаче коментира, че това решение на съда създава дисбаланс в договорите за доставка и транзит на газ през Украйна. В резултат руската газова компания подаде документи отново в Стокхолмския арбитраж за прекратяване на двата договора.

Според ЕС засега доставките на газ за Европа са редовни. От руското енергийно министерство пък смятат, че този казус говори за необходимостта от алтернативни пътища за доставка на природен газ от Русия за Европа.

Проектът „Северен поток 2“ предвижда строителство на две тръби от газопровод с общ капацитет от 55 млрд. куб м газ годишно от крайбрежието на Русия по дъното на Балтийско море до Германия.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари