НАЧАЛО » свят

New York Times: Енергийната сигурност на Европа е подкопана

fb
3E news
fb
27-05-2014 11:25:00
fb

Енергийната сигурност на Европа е заплашена – един от големите й доставчици на природен газ губи своята надеждност”, пише професорът по енергийно право от Лондонския градски университет Алан Райли в статия за New York Times.

Дори ако опасността от конфликта в Украйна  изчезне, Кремъл ще продължи да създава сериозни проблеми в областта на енеригйната сигурност на Европа, смята той.

Общо „Газпром” доставя на Европа 27% от потребяемия в Европа газ, пише експертът, като уточнява, че 15% се транспортират през Украйна, а останалото количество през газопроводите „Северен поток” и „Ямал”,  минаващ през Белорусия за Полша. "Тези 15% са мноог по-важни, отколкото изглежда, тъй като някои страни членки на ЕС, такива като България, Румъния и Словакия са изолирани от останалия пазар", отбелязва Райли.

„Големи нови източници на газ за Европа през следващите пет години ще станат Трансанадолския и Трансадриатическия газопроводи, тръгващи от Каспийските шелфови находища в Азербайджан”, обяснява авторът на статията. „ЕС с помощта на Америка трябва да води преговори с Азербайджан и Туркменистан, за да получи достъп до нови шелфови ресурси в Каспийския регион и находищата в Иракски Кюрдистав. Допълнителни 10 млрд. куб метра от всеки  от тези източници могат да направят пробив в ценообразуването и доминирнето на пазара на „Газпром”, се казва още в публикацията.

„За да обезпечи значителни нови енергийни доставки в средносрочна перспектива ЕС има три варианта”, посочва експертът.

Като най-лесен, но възможно и най-замърсяващият околната среда  Райли посочва бързо връщане към въглищата.

Вторият вариант касае промяна на враждебното отношение към атомната енергетика, особено в Германия.

„Третият и най-екологичен и безопасен вариант се състои в развитиетона производството на собствен шистов газ и вятърна енергетика”, смята Райли.

Съществува мнение, че Русия ще действа така, както и Съветският съюз, който не прекратяваше енергийните доставки на Европа, независимо от студената война. „Въпреки че тази гледна точка може да се разбере, тя не отчита склонността на Путин към регионална дестабилизация за осъществяване на своите амбиции”, коментира още проф. Алан Райли.

„ЕС трябва да се съсредоточи върху осигуряване на безопасността на доставките и да предприеме правилни мерки за защита на всички европейци и на собственото си енергийно бъдеще”, заключава експертът.    

ЕС
енергийна сигурност
проф.Алан Райли
По статията работи:

Маринела Арабаджиева