Morgan Stanley прогнозира ръст на петролните цени до 90 долара заради корабното гориво

Анализаторите от Morgan Stanley прогнозират, че котировките за петрола сорт Brent ще достигнат 90 долара към 2020 г., когато трябва да влязат в сила нови международни изисквания за корабното гориво, което ще промени структурата на производство в нефтопреработващият сектор.
Този фактор, според мнението на експертите ще е в подкрепа на цените през следващите две години много повече, отколкото геополитиката на Близкия Изток и действията на ОПЕК, пише  Bloomberg.

От януари 2020 г. корабите трябва да използват гориво с по-ниско съдържание на сяра, което още доведе до ръст при търсенето на средните дестилати, включително дизеловото гориво и морския газьол, отбелязват експертите от Morgan Stanley.

“Очакваме борба за средните дестилати, в резултат на което ще се увеличи крекинга и ще последва повишение на цените на петрола“, се казва в прегледа.

Петролът вече получи подкрепа чрез ограничаване на добива от ОПЕК и геополитическите рискове, включително решението на САЩ за възобновяване на санкциите срещу Иран и промяната на регулиране на корабното гориво би трябвало да засилят влиянието върху цените.
Петролът сорт Brent сега се търгува на едни от най-високите си нива от края на 2014 г. - 78 долара за барел. В същото време фючърсите за изпълнение през януари 2020 г. са около 66,6 долара за барел.

Международната морска организация иска понижение на максималното съдържание на сяра в корабното гориво от 3,5 % (прагово значение в повечето региони засега) до 0,5 % , което цели намаляване на замърсяванията във въздуха. Очаква се тези изменения да доведат до излишък при предложенията на мазут с високо съдържание на сяра и ръст на търсенето на нефтопродукти, отговарящи на новите изисквания, което ще накара преработващите предприятия да произвеждат повече от тях.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари