Moody's : Разширението на санкциите на САЩ ще се отрази негативно на кредитоспособността на „Газпром“

Санкциите ще засегнат целия руски енергиен сектор

Разширението на санкциите на САЩ ще се отрази негативно на кредитоспособността на  „Газпром“ и като цяло на целия енергиен сектор на Русия. Причината е в това, че засягат експортните газопроводи и международните проекти в сектора като цяло. Това се казва в обзора на международната рейтингова агенция Moody's Investors Service.

В документа се коментират отделно проектите за газопроводи - „Северен поток 2“ и „Турски поток“, които „Газпром“ планира да завърши до края на 2019 г. Санкциите обаче могат да задържат реализацията на двата проекта, а също така да попречат на компаниите да ползват проектно финансиране за осъществяването им, смятат анализаторите от   Moody's .

Санкциито могат да отслабят и позицията на „Газпром“ при преговори с Украйна за ново споразумение за транзит на газ.
Европейската комисия смята, че под санкции могат да се окажат 8 проекта – Baltic LNG, “Син поток“ (Eni  и „Газпром“), нефтопровода „Каспийски тръбопроводен консорциум“ (Shell, Eni и „Роснефт“), “Северн поток 1“ (европейски компании и „Газпром“), “Северен поток 2“ (европейски компании и „Газпром“), разширението на „Сахалин-2“ (Shell и „Газпром“), находището „Шах Дениз“ и Южно-Кавказкия тръбопровод (ВР и „Лукойл“), находището Zhor Field (BP, Eni и "Роснефт").

Президентът на САЩ Доналд Тръмп през миналата сряда подписа закона, който предвижда допълнителни санкции по отношение на Русия, Иран и КНДР,  като също така лишава президента от възможността да отменя самостоятелно антируските санкции. Сега на американският президент ще се налага да уведомява Конгреса за намеренията си за сваляне на санкции от Русия, а Конгресът ще разполага със срок от 30 дни, за да блокира подобни решения.

Законът предвижда и кодификация на вече действащите срещу Русия ограничения. Ще бъдат ограничени възможностите на американски компании да участват в съвместни енергийни проекти, в които дела на руските партньори надхвърля 33% (при 50% по-рано). Освен това Вашингтон се обявява против газопровода „Северен поток 2“, тъй като той „оказва вредно въздействие върху енергийната сигурност на Европейския съюз, развитието на газовия пазар в Централна и Източна Европа и реформите на Украйна в сектора на енергетиката“.

Освен това 180 дни след влизането на закона в сила, властите в САЩ са длъжни да представят пред Конгреса доклад за резултата от санкциите и влиянието ми върху държавния дълг на Русия, държавните корпорации и руските олигарси. „Потенциално това положение може да доведе до допълнителни санкции и да засили нежеланието на инвеститори и изпълнители да работят с Русия“, коментира още Moody's .Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари