НАЧАЛО » свят

Moody's прогнозира спад на цените на електроенергията във Великобритания, но при висока субсидия

fb
3E news
fb
23-11-2017 08:32:00
fb

Цените на електроенергията във Великобритания ще спадат до 2022 г. включително, което ще се дължи на намаленото търсене и на цената на газа, а също така и нарастването на евтиният внос, съобщава международната рейтингова агенция Moody's .

„Цените на едро във Великобритания ще спадат до 2022 г., което в значителна степен се дължи на очакванията ни, че цените на газа, изчислени в паунда ще намалява, цитира агенцията коментара на старши анализатора в Moody's , Graham W Taylor.

Експертът уточнява, че натиск върху цените ще оказват както намаленото търсене, така и евтиният внос на електроенергия от Европа. Агенцията прогнозира намаление на стойността на електроенергията до 40 паунда за МВтч през 2022 г. от настоящото ниво от около 45 паунда.
В същото време, промените във въглеродния данък във Великобритания, актуализираните споразумения за плащанията на емисиите за въглероден двуокис в атмосферата в Европа, или други регулаторни промени може да повлияят в значителна степен на тази прогноза, отбелязват от Moody's. В частност възможните решения за данък върху емисиите, предвиден в настоящият бюджет на страната може както да повиши, така и да понижи прогнозата на агенцията за посоченият период с не по-малко от 8 паунда за МВтч.

В бъдеще намаляването на стойността на електроенергията в страната ще доведе до значителен ръст в сектора на възобновяемите източници на енергия, смята  Moody's, особено за сметка на вятърните електроцентрали. Едновременно с това агенцията очаква, че Великобритания през 2022 г. да има най-висок дял от възобновяеми източници на енергия сред големите европейски страни,  които при това не са свързани с хидроенергетиката.
Постигането на това обаче ще е свързано с високи разходи, става ясно от съобщението на Moody's. Държавното субсидиране на съществуващите възобновяеми източници на енергия ще струва над 9 милиарда паунда годишно, което е и една от най-високите стойности в Европа.

Moody's
цени на електроенергията
Великобритания
ВЕИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева