LNG терминалът в Александруполис и гръцко-българският интерконектор във фокуса на срещата Тръмп-Ципрас

Източник: БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Твърд потвърди ангажираността на страната си към икономическото възраждане на Гърция по време на срещата си с министър-председателя на страната Алексис Ципрас, предаде Voice of Amercia.

Преговорите между двамата политици са се фокусирали най-вече върху икономическите връзки, енергетиката и отбраната.

Официален Вашингтон отново потвърди силния интерес, който има към Балканите и енергийните проекти, особено в газовата сфера. Доналд Тръмп коментира след срещата си с Алексис Ципрас, че една от важните теми, която и двамата са обсъдили, е свързана с енергетиката. Страната подкрепя усилията на Гърция да стане енергиен център на Балканите. Това включва изграждането на терминала за втечнен газ (LNG) край Александруполис и газовата връзка между България и Гърция – IGB.

Тези съоръжения ще направят възможно навлизането на втечнен газ от САЩ в Югоизточна Европа. „Ще направят живота на хората сигурен и ще създадат работни места“, обясни Тръмп по време на съвместната пресконференция с гръцкия премиер.

Припомняме, че и двете съоръжения са признати за проекти с общностно значение за ЕС, защото дават възможност за диверсификация на газовите доставки в Европа.

След дълъг период на забавяне реализацията на новата газова връзка сега се движи по план и очакванията са до края на годината да бъдат обявени и първите търгове за избор на строител и в двете страни. Терминалът за втечнен газ също привлича инвеститорски интерес – преди дни стана ясно, че гръцката газова компания DEPA се присъединява към проекта. Интерес има от страна на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Ципрас заяви, че страната му е направила голям икономически скок напред и „изоставя икономическият модел, който ни докара до кризата“. Той заяви, че двете страни „ценят свободата и демокрацията“ и че преговорите ще помогнат „стратегическото партньорство да се засили“.

На свой ред Тръмп отбеляза разходите на Гърция за отбрана и посочи, че страната може да закупи американски изтребители Ф-16 на сумата от 2,4 млрд. долара. Той посочи, че това ще създаде хиляди работни места в САЩ.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    Do redaktora
    Президентът на САЩ Доналд Твърд / дали има някъква грешка или има и друго значение/
    Напиши отговор