Kawasaki Heavy Industries изгради първия в света терминал за приемане на втечнен водород

Енергетика / Свят
Георги Велев
1024
article picture alt description

Kawasaki Heavy Industries завърши изграждането на газовия терминал Kobe LH2, който е първия в света терминал за приемане на втечнен водород. Терминалът е построен за въглеродно неутралната Асоциация за изследователски технологии при доставките на водород за енергийни нужди (HySTRA). В съоръжението започна експлоатационно изпитание, което ще бъде използвано за демонстрационен тест за международна верига за доставка на водородна енергия чрез транспортиране на втечнен водород от Австралия до Япония. Проектът е наречен Демонстрационен проект за установяване на верига за доставки при масов водороден морски транспорт, получена от неизползвани кафяви въглища. Проектът е субсидиран от New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO), съобщава offshore-energy.biz.

Терминалът Kobe LH2 ima сферичен резервоар за втечнен водород с обем 2500 м3 - най-големият по рода си в Япония - включително система за товарене, специално проектирана за прехвърляне на втечнен водород между наземни съоръжения и кораби. Резервоарът за съхранение позволява дългосрочно съхранение на криогенен втечнен водород, намален до температура от -253 ° C - една осемстотна от неговия първоначален обем.

Резервоарът се отличава с двойно-корпусна вакуумно-изолационна структура, включваща вътрешна и външна обвивка с вакуумно затворен слой между тях, която трябва да предотврати преноса на топлина отвън. Освен това резервоарът е със сферичен дизайн, който е най-добрата форма за намаляване на преноса на топлина.

Kawasaki заяви, че тестовете за ефективност, проведени за резервоара Kobe LH2, потвърждават висока способност за топлоизолация и функционална стабилност на съоръжението.

"Kawasaki ще използва технологията за съхранение на втечнен водород, разработени чрез този проект, за да създаде дори по-големи резервоари в бъдеще. Целта е да се реализират технологиите за транспортиране на водород в големи обеми, необходими за постигане на водородното общество", съобщиха от компанията.


Вижте още:
 30 европейски компании стартират интегрирана програма за производство на зелен водород по цена от 1,5 евро за килограм преди 2030 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща