IUCN: Климатичните промени застрашават една от всеки четири природни забележителности

Това са почти два пъти повече обекта в сравнение с едва три години назад, показва нов доклад на Международния съюз за защита на природата (IUCN)

Източник: БГНЕС

Измененията в климата представляват заплаха за съществуването на един от всеки четири обекта на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, включително коралови рифове, глетчери и влажни зони. Това са почти два пъти повече обекта в сравнение с едва три години назад, показва нов доклад на Международния съюз за защита на природата (IUCN), цитиран от АФП и БГНЕС.

В момента местата в риск са 62 – почти двойно увеличение от 35 през 2014 г., показват данните на съюза, публикувани в рамките на Климатичната конференция на ООН в Бон, Германия. Сред най-застрашените екосистеми са тези на кораловите рифове, които продължават да се „избелват“ заради затоплянето на океаните, както и на топящите се глетчери.

„Климатичните изменения застрашават самата тъкан на нашето общество, застрашават нашата идентичност - идентичност, чиито основи са в богатата и деликатна смесица от природни богатства“, заяви генералният директор на IUCN Ингер Андресен. В данните на организацията се посочва, че 29% от обектите от световното и природно наследство на ЮНЕСКО са изправени пред „значителни“ заплахи, а 7% - включително националният парк „Евърглейдс“ в САЩ и езерото Туркана в Кения, са в „критично“ състояние.

По думите на Андерсен мащабите и темпото, с което климатичните промени вредят на планетата и на нейното наследство изискват „спешни и амбициозни“ ангажименти от националните държави, за да може да бъде приложеното Парижкото споразумение за климата. Негова основна цел е ограничаването на глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

Прагът от 1 градус по Целзий вече е преминат и според учени при сегашните стойности на ограничаване на вредните емисии светът ще се загрее с 3 градуса по Целзий в бъдеще. IUCN наблюдава над 200 природни обекта от списъка на ЮНЕСКО. По данни на организацията вредите върху природните обекти застрашава местните икономики и начин на живот. „В перуанския национален парк „Уаскаран“ например топенето на глетчерите се отразява върху запасите от вода като замърсява водата и почвата заради изпускането на тежки метали, които досега са били блокирани в ледовете“, се казва още в заключенията на IUCN.

Обектите от списъка с културно и природно наследство на ЮНЕСКО са определени като нуждаещи се от защита, за да могат да бъдат запазени за идните поколения. Срещата в Бон, която ще продължи до 17 ноември, е първата откакто американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата - единствената държава, която ще остане извън него.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари