НАЧАЛО » свят

IRENA: 40% от световното производство на електроенрегия през 2030 г. ще е от ВЕИ

ВР: Дела на ВЕИ в световната енергетика ще е 10% през 2035 г.

fb
3E news
fb
10-06-2016 03:36:00
fb

Около 40 на сто от световното производство на електроенергия през 2030 г. ще се осигурява от обекти на „зелената“ енергетика, която е почти два пъти повече от сегашният й дял на пазара. Това прогнозира Международната агенция за възобновяеми източници на енергия IRENA.

Увеличението на използването на ВЕИ в общият обем от производство на електричество ще е за сметка на подобряването на алтернативните технологии, смятат от агенцията. Сега дела на екологично чистите източници в глобалната енергийна система, според оценката на IRENA е 22%.

Експертите от Международната агенция за ВЕИ смятат, че на притока на инвестиции в сектора сега пречат ниските цени на петрола. Ниските петролни цени правят инвестициите във ВЕИ не така привлекателни, смятат експертите.

„В световното производство на електроенергия петролът има незначителна роля, като дела му е едва 5 процента. Но в тези сектори, в които той преобладава, изместването му ще е голямо предизвикателство“, отбелязва генералният директор на IRENA Аднан Амин.

Едновременно с това слънчевата енергетика се намира в етап на бърз подем, тъй като себестойността на слънчевите инсталации постоянно намалява. Така например, лидерът на американския пазар на слънчева енергия First Solar през миналата година спечели договор за строителство в Дубай на слънчева електроцентрала с мощност от 200 Мвт при рекордно ниска стойност на производство – 5,85 цента за кВтч.

За разлика от доклада на IRENA, в доклада на ВР се посочва, че дела на възобновяемите източници на енергия в световната енергетика през 2035 г. ще е не по-малко от 10%.

„Въпреки,че този вид енергетика се увеличава така, както никой друг до този момент, ние от ВР смятаме, че нейният дял през 2035 г. ще е около 10%“, коментира Спенсър Дейл при представянето на 65-ят статистически преглед на световната енергетика.

 

ВЕИ
IRENA
BP
По статията работи:

Маринела Арабаджиева