IRENA: 10,34 млн. души са заети в сектора на ВЕИ в света

10,34 млн. души са заетите в сектора на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в света към края на 2017 г. Това е с 5,3 % повече от 2016 г., се казва в докладът на IRENA (Международната агенция за възобновяема енергетика), публикуван преди няколко дни. Създадените нови работни места в световен мащаб са 500 хил.

Китай, Бразилия, Съединените щати, Индия, Германия и Япония остават най-големите работодатели в областта на ВЕИ, като осигуряват повече от 70 % от всички работни места в световен мащаб.
Най-голям работодател в света е Азия, която осигурява 60 % от тях.
Прогнозата на IRENA е, че процесът на декарбонизация на световната енергетика може да създаде до 28 млн.работни места в сектора до 2050 г., става ясно от думите на Adnan Z. Amin, генерален директор на IRENA.

За втора поредна година най-голям работодател остава слънчевата енергетика, в която броят на работещите е достигнал 3,4 млн. души. От тях според данните 2,22 млн. работят в Китай. Китайската страна е лидер по работни места и в сектора на вятърната енергетика, а увеличението на работните места е с цели 13 % спрямо предходната година.

Леко свиване на работните места се наблюдава в сегмента на вятърната индустрия, като и тук лидер отново е Китай, осигуряващ 44% заетост в глобален мащаб.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    Никола Комарев Е-mail: n.komarev@gmail.com
    Твърдението, че че слънчевата и вятърната възобновяеми енергии са екологично чисти е подвеждащо и заблуждаващо, защото: 1 Само 8% от годишното време възможно да се произвежда слънчева енергия, а другата се доставя от енергийни източници, които са вредни и искаме да заменим. 2 Слъчевите енергийни клетки се изграждат от тежки и редки метали, които са канцерогенни и са вредни за живите същества на планетата 3 12% от годишното време е възможно производството на вятърна енергия, остоналото е енергия ,която искаме да заменим. 4 Осевите турбини не са най-добрите за преобразуването на вятърната енергия във въртящ момент момент винаги се заменят с по-добри видове турбини. 5 Всеизвестно е, че избиват прелетните птици. 6 Вятърните течения, които пораждат пречат за нормалното развитие не растенията в близост до инсталациите 7 Мощните вибрации прогонват дребните животни и безгръбначните, които участват в биоразграждането на корените на растенията, това унищожава почвите около системите. Дайте едно научно обосновано доказателство, че не съм прав.
    Напиши отговор