НАЧАЛО » свят

IRENA: 10,34 млн. души са заети в сектора на ВЕИ в света

fb
3E news
fb
15-05-2018 01:12:00
fb

10,34 млн. души са заетите в сектора на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в света към края на 2017 г. Това е с 5,3 % повече от 2016 г., се казва в докладът на IRENA (Международната агенция за възобновяема енергетика), публикуван преди няколко дни. Създадените нови работни места в световен мащаб са 500 хил.

Китай, Бразилия, Съединените щати, Индия, Германия и Япония остават най-големите работодатели в областта на ВЕИ, като осигуряват повече от 70 % от всички работни места в световен мащаб.
Най-голям работодател в света е Азия, която осигурява 60 % от тях.
Прогнозата на IRENA е, че процесът на декарбонизация на световната енергетика може да създаде до 28 млн.работни места в сектора до 2050 г., става ясно от думите на Adnan Z. Amin, генерален директор на IRENA.

За втора поредна година най-голям работодател остава слънчевата енергетика, в която броят на работещите е достигнал 3,4 млн. души. От тях според данните 2,22 млн. работят в Китай. Китайската страна е лидер по работни места и в сектора на вятърната енергетика, а увеличението на работните места е с цели 13 % спрямо предходната година.

Леко свиване на работните места се наблюдава в сегмента на вятърната индустрия, като и тук лидер отново е Китай, осигуряващ 44% заетост в глобален мащаб.

IRENA
ВЕИ
работни места
вятърна енергетика
слънчева енергетика
По статията работи:

Маринела Арабаджиева