Intesa може да финансира „Северен поток 2“

Най-голямата италианска банка Intesa Sanpaolo обсъжда възможността за участие във финансирането на „Северен поток 2“. Това съобщава в интервю за в. „Известия“ председателят на съвета на директорите на банката „Интеза“ (руската дъщерна банка на Intesa) Антонио Фалико.
„Сега проучваме новите условия за работа в светлината на новите американски санкции. Не смятаме да нарушаваме международните норми.

Необходимо е да разберем какво конкретно можем да правим и какво не в светлината на новите санкции“, казва той за изданието.
Стойността на строителството на газопровода „Северен поток 2“ се оценява за сумата от 9,5 млрд. евро. В началото се планираше 70% от сумата да бъде привлечена под формата на банково финансиране, а 30 % - от акционерите на проекта: германските Wintershall и Uniper, австрийската OMV, френската Engie, англо-холандската Shell и разбира се, "Газпром".

Според финансовия отчет на „Газпром“ за първото полугодие, през юли проектът „Северен поток 2“ е получил 324 млн. евро от пет европейски компании. През 2017 г. плановете на „Газпром“ бяха да инвестира в строителството на газопровода около 111 млрд. Рубли, припомня руския портал Вести икономика.

Компанията оператор на проекта Nord Stream 2 AG проучва различни начини за оптимизиране на структурата на финансиране, заявява за „Известия“ представител на компанията.

„Заедно с финансовите консултанти водим преговори с няколко банки, заявяват за изданието от пресслужбата на компанията- - Както подчерта председателят на OMV Райнер Зееле, нашите инвеститори потвърждават ангажиментите си в съответствие с подписаното споразумение за финансиране“.
От компанията обаче не коментират, дали Nord Stream 2 AG води преговори за финансиране с банка „Интеза“.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа през август закон, който предвижда възможността за налагане на санкции на лица, инвестиращи в руски експортни газопроводи над 5 млн. долара годишно, или 1 млн. долара едновременно.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари