НАЧАЛО » свят

IEA: САЩ изпреварват Саудитска Арабия и Русия по добив на петрол

fb
3E news
fb
19-01-2018 02:03:00
fb

Укоряващият се добив на нефт в САЩ ще надхвърли през тази година два пъти добива на двете най-големи в света страни, производителки на петрол – Саудитска Арабия и Русия. Прогнозата е Международната агенция за енергетика (IEA), съобщава Dow Jones.
От агенцията очакват, че нефтодобива в САЩ през 2018 г. вероятно ще надхвърли 10 млн. барела на ден, което ще е и нов рекорд. Според IEA нарастването на добива ще се дължи основно на увеличението на производството на шистов петрол, което е свързано и с надпреварата на петролните цени. Агенцията повишава прогнозата си за добив на петрол в САЩ през тази година с 260 хил. барела на ден, до рекордните 10,4 млн. барела на ден.

„Всичко започна през миналата година“, когато страните производителки на петрол извън ОПЕК начело със САЩ започнаха да увеличават добива на нефт парирайки усилията на картела и на други страни за ограничение на добива“, отбелязват от IEA.

През миналата година ОПЕК и 10-те производители извън картела,  включително Русия, добивът, в която през 2017 г. е 10,7 млн. барела на ден се договориха да продължат споразумението за ограничение на добива до края на 2018 г. Спазването на изискванията за квотите през миналата година е било от порядъка на 92 %, според IEA, благодарение на което добивът на ОПЕК е спаднал до 39,2 млн. барела на ден от по-ранните 39,6 млн. барела.

Производството на петрол в САЩ обаче елиминира около 60 % от усилията на страните по споразумението. През миналата година ръстът на добива на шистов петрол е достигнал 600 000 барела на ден. С това шистовият сектор в САЩ е надминал очакванията на всички, извличайки изгода от ръста на цените на петрола. Този сектор демонстрира „понижение на прага на рентабилност, увеличение на сондажите и на мерките за подобряване на ефективността на нефтодобива, предприети в периода на спад на сектора“, коментират от IEA.
Цената за петрола сорт Brent нарасна с около 50 % от най-ниските нива постигнати през юни 2017 г. и през този месец в рамките на търговията дори надвишава 70 долара, за пръв път от три години насам. Петролният пазар получава подкрепа предвид строгото спазване на договореностите от ОПЕК, геополитическите рискове, заплашващи доставките, понижението на добива във Венецуела и временното спиране на работата на някои петролопроводи.

„Очевидно е, че предложенията на петролния пазар намаляват“, съобщават от агенцията, отбелязвайки понижението на световните запаси от петрол в хранилищата.

През ноември търговските запаси от петрол в ОИСР са се понижили за четвърти пореден месец със 17,9 млн. барела. Сега нивото им е до 90 млн. барела, надвишавайки средният 5 годишен показател, който е и целта на картела.

IEA запазва прогнозата си за ръста на световното търсене на петрол през 2018 г. без изменения, на нивото от 1,3 млн. барела на ден, като през миналата година то бе 1,6 млн. барела на ден.

МАЕ
IEA
добив на петрол
шистов петрол
сащ
Русия
Саудитска Арабия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева