НАЧАЛО » свят

ICGB и TAP подписаха меморандум за сътрудничество

Компаниите ще обсъдят и най-добрите технически варианти за доставка на природен газ до България

fb
3E news
fb
06-01-2014 04:51:00
fb

Kонсорциумът, отговарящ за строителството на Транс-адриатическия газопровод (TAP), подписа меморандум за разбирателство и сътрудничество с българо-гръцкото дружество ICGB, съобщиха от TAP. Чрез докумета ще се гарантира техническото сътрудничество между дружествата и съвместното развитие на газовата инфраструктура в региона. Компанията ICGB (Inteconnector Greece-Bulgaria) отговаря за строежа на газопровода от Комотини до Стара Загора като по него се очаква страната ни да получава природен газ от региона на Каспийско море. Идеята на меморандума е TAP и ICGB да работят за изграждането на газово отклонение на Транс-адриатическия газопровод в района на Комотини. Това ще позволи на страната ни и на другите държави от Югоизточна Европа да получава синьо гориво, обяснават от TAP. Двете компании също така ще обемянат и опит по отношение на най-добрите практики за изграждане на отклонението.

Транс-адриатическият газопровод трябва да започне да пренася газ от азербайджанското газово находище Шах Дениз 2 до Грузия и Турция през 2018 г., а към Европа – година по-късно.

Припомняме, че през септември бившият директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов подписа договор за доставки на 1 млрд. куб. м азербайджански природен газ. Контрактът бе подписан с консорциума „Шах Дениз 2“ и е за 25 г. Очаква се по него доставките на гориво да започнат най-рано през 2019 г.

С подписаното споразумение можем да спомогнем на България за диверсификацията на доставките и повишаването на сигурността при вноса на природен газ, заяви Луц Ландвер, търговски директор на TAP. В съобщението на става ясно кой е подписал документа от страна на ICGB.

ICGB е съвместно дружество, в което участват Българския енергиен холдинг и IGI Poseidon. В последната компания акционери са италианската компания Edison SpA и гръцката DEPA.

В състава на консорциума TAP пък влизат BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (16%), Total (10%), E.ON (9%) и Axpo (5%).

TAP
ICGB
природен газ
По статията работи:

Георги Велев