ICE прехвърля търговията на част от петролните договори от Лондон в САЩ

Борсовият оператор на  Intercontinental Exchange (ICE) планира да прехвърли търговията на стотици договори за петрол и други енергоносители от Лондон в САЩ, за да могат клиентите да избегнат последствията от въвеждането на новата версия на директивата на ЕС „За пазарите на финансови инструменти“ (MiFID II), пише Financial Times.

От 19 февруари се прекратяват операциите по 245 фючърса и опциони за североамериканския петрол WTI и за природен газ на ICE Futures в Лондон. Вместо това те ще се търгуват на ICE Futures US.

В резултат на прехвърлянето, договорите ще се подчиняват на правилата и изискванията на американската комисия – CFTC (САЩ), а не на европейските регулатори.

Правилата на MiFID II, които влязоха в сила от 3 януари  залагат много по-строги стандарти за прозрачност и отчетност за лицата и организациите, търгуващи на европейските пазари.

В частност на пазарите на горива те водят до ограничаване на позициите на отделни търговци, за да не се допуска прекалено голямо влияние на отделни играчи. Лимитът се определя от националните регулатори на държавите - членки на ЕС. Великобритания, независимо от излизането си от Европейския съюз се задължи да спазва напълно изискванията на новата директива.

В САЩ изискванията на регулаторните органи засега остават по-меки, а позициите се ограничават от самата борса.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари