НАЧАЛО » свят

Hitachi и General Electric ще разработват мини АЕЦ

fb
3E news
fb
15-10-2018 11:31:00
fb

Японската електротехническа корпорация Hitachi и американската General Electric заедно ще разработват мини атомни електроцентрали с мощност до 300 000 киловатчаса, съобщи японският вестник "Йомиури". Те ще са много по-евтини и безопасни от сегашните и ще бъдат предложени на потенциалните купувачи най-рано след десетина години, допълва ТАСС. По данни на вестника дъщерните компании на двете корпорации ще подпишат през годината протокол за сътрудничество в разработката на мини атомни електроцентрали.

Очаква се те да струват десет пъти по-евтино от традиционните атомни централи. Те могат да бъдат включени като по-евтин източник на енергия директно в промишлените комплекси и да се поставят под земята, за да се увеличи нивото на безопасност.Предложението за такива електрически инсталации ще помогне да се преодолее сегашната тенденция към отказ от атомно електрически централи. Подобни мини АЕЦ не са новост на пазара, като военни обекти от години използват именно подобна технология. Тези съоръжения са сходни с принципа на работа на малките модулни реактори, които се очаква да бъдат и следващото поколение атомни електроцентрали.

По данни на японския вестник "Никей" през 2017 година световните инвестиции в атомна енергетика са се понижили с 45 процента спрямо предходната година.

мини АЕЦ
Малки Модулни Реактори
General Electric
Hitachi
разработки
По статията работи:

Георги Велев