НАЧАЛО » свят

Goldman Sachs: Украинската криза няма да разруши енергийните пазари

fb
3E news
fb
05-03-2014 01:27:00
fb

Украйнската криза няма да окаже значително влияние върху европейските енергийни пазари, смятат анализаторите от инвестиционната банка Coldman Sachs, цитирани от агенция Блумбърг. Експертите от банката обръщат внимание на това, че основният поток от руски газ за северозападна Европа минава през северна Украйна (газопроводите „Северен поток” и „Ямал-Европа”), а потокът от руски петрол, който минава през украинските тръбопроводи е незначителен за мащабите на световния пазар. Санкции за доставките на руски газ за страните от северозападна Европа, или спирането на експорта от страна на Русия са малковероятни, се казва в прегледа на инвестиционната банка.

Анализаторите от Goldman Sachs смятат, че възможно понижаване на доставките на европейския пазар ще може да се случи за сметка на съществуващите запаси от природен газ.

Ролята на Украйна за петролния  пазар се свежда до тази на обикновен транзитьор. През южното разклонение на нефтопровода „Дружба” минават около 250-300 хил.барале руски петрол на ден. Пропускателната способност на пристанището в Одеса не надвишава 300 хил.барела на ден. Обемът на добив на петрол и други видове горива в страната е твърде незначителен, се казва в обзора на Goldman Sachs.

Италианските медии от своя страна цитират президента на италианската компания Eni Паоло Скарони, който също коментира, че не очаква проблем с доставките на руски газ за Европа. 

Goldman Sachs
Украйна
енергийни пазари
По статията работи:

Маринела Арабаджиева