НАЧАЛО » свят

GDF Suez и правителството на Турция подписаха споразумение за АЕЦ "Синоп"

fb
3E news
fb
29-01-2014 10:27:00
fb

GDF Suez и правителството на Турция подписаха меморандум за разбирателство за сътрудничество и реализация на енергийни проекти в частност строителствотона АЕЦ “Синоп”, става ясно от съобщение на френската енергийна компания.

На церемонията в Анкара в присъствието на президентите на Франция Франсоа Оланд и Абдула Гюл подписи под документите поставиха председателя и главният изпълнителен директор на GDF Suez Жерар Местрале и министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз. “Ние както и преди сме заинтересовани от инвестиции в големи енергийни проекти в Турция, каза на церемонията Жерар Местрале.

Атомната централа ще е с обща установена мощност от 4,4 ГВт и ще бъде построена на Черноморското крайбрежие на Турция. Изграждането ще е по френско-японска технология ATMEA1. В консорциумът за реализацията на проекта влизат MHI и AREVA (разработилите технологията), GDF Suez, Itochu Corp. и турската държавна енергийна компания EÜAŞ, делът на която в бъдещата проектна компания ще е 20-45%.

В началото на месеца изданието Asahi Shimbun, позовавайки се на източник от външното министерство на Япония съобщи, че в проектът за сътрудничество в ядрената сфера между Япония и Турция има пункт, касаещ обогатяване на уран и извличане на плутоний в процеса на преработка на отработеното ядрено гориво. Според събеседника на изданието този пункт е включен в проекта за споразумение по настояване на Турция и ще даде възможност на японската страна да експортира съответстващата технология.

На 7 януари Mitsubishi Heavy Industriesq Ltd. (MHI)  съобщи за създаване на нова търговска структура Turkey Nuclear IPP Development Department за активизиране на дейностите по АЕЦ „Синоп”. Задачата на новата структура, която започва работа на 1 февруари е да води преговорите с правителството на Турция и да ускори работите по параметрите на проекта в частност – схемата на финансиране, договорите за доставка на електроенергия и пр.

АЕЦ Синоп
Турция
GDF Suez
По статията работи:

Маринела Арабаджиева