НАЧАЛО » свят

G7: Диверсификацията на енергийните доставки е ключов елемент за енергийната сигурност

fb
3E news
fb
12-05-2015 08:55:00
fb

Министрите на енергетиката на Германия, Франция, Италия, Япония, Канада, Великобритания и САЩ (G7) приеха във вторник комюнике, в което подчертават ангажиментите си към документът от 2014 г., провъзгласявайки диверсификацията на енергийните доставки за основен елемент на енергийната сигурност.

 

Според документа, министрите „разглеждат диверсификацията като ключов елемент от енергийната сигурност“.

„Поставяме си за цел по-нататъшната диверсификация на енергийните баланси, енергоносители и маршрути за доставка. Ние вярваме, че всичко това в краткосрочна, средносрочна и дългосрочна перспектива може да доведе до подобряване на енергийните системи и до спирането на проблемите с доставките”, се казва в документа. Според него страните от G7 ще продължан и подкрепата за Украйна, като призовават за реформа на системата за енергийно снабдяване. Увеличаване на прозрачността на пазарите и на „диверсификация на страните доставчици“ също са залегнали като точка в документа. Министрите на G7 подкрепят развитието на ВЕИ и усъвършенстване на енергийната ефективност.

В допълнение към документа, приет година по-рано в Рим, министрите съгалсуваха още 6 точки, в това число подкрепа на Украйна и подобряване на киберсигурността в сферата на енергетиката.

Целта на това заседание беше да се обсъдят общите принципи – енергийна ефективност, иновационните технологии, енергийната сигурност. Аз смятам, че ни се отдаде да направим това, като сега в документа има много нови неща. Например темата за киберсигурността в Рим не бе повдигната изобщо“, обясни пред журналисти министърат на икономиката и енергетиката на Германия.

От момента на последната среща в Рим са направени редица стъпки напред“, добави той. По думите му, въпросът за енергийната ефективност в Рим също не е бил повдиган. „В Рим ставаше въпрос за едно – може ли да сме независими от Русия и как, а също и как ще бъде с реверсивните доставки за страните от Източна Европа и Украйна“, каза Габриел.

Ние приветстваме, че Украйна от момента на последната ни среща започна важни реформи в енергетиката. Заедно с това призоваваме Украйна да продължи решаващите реформи в сферата на енергийната политика. Подчертаваме готовността си да подкрепяме Украйна и другите страни по отношение на реформите в политиката на енергетиката, за да постигнат икономически устойчиви, прозрачни и надеждни енергийни системи“, се казва в комюникето на G7.

Председателството в „голямата седморка“ от 1 юли миналата година пое Германия. Срещата на страните от G7 ще се състои на 7-8 юни в замъка Елмау град Гармиш-Партенкирхен, баварските Алпи. В Хамбург министрите пристигнаха по покана на министъра на икономиката и енергетиката на Германия Зигмар Габриел. Последната среща на министрите в този формат се състоя в Рим през 2014 г.

Документът от срещата на G7 бе приет след двудневна работа на министрите с участието на представители на Европейската комисия. Още в Рим като отговор за създалата се кризисна ситуация в Украйна бе определен план за действие от 13 точки. Във вторник,12 май бе решено този план да бъде разширен и подкрепен. „Осморката“ се превърна в „седморка“ след като страните от G7 през 2014 г. решиха заради събитията в Украйна да се съберат без участието на Русия в Брюксел.

 

G7
енергийна сигурност
енергийни доставки
диверсификация на енегийните източници
енергийни ресурси
По статията работи:

Маринела Арабаджиева