НАЧАЛО » свят

Forbes: Петролът е основен кандидат за удар по икономиката на САЩ

fb
3E news
fb
24-04-2016 05:59:00
fb

Цените на петрола може да се увеличат много повече, отколкото ни се струва и това представлява само по себе си сериозен риск за САЩ, смята наблюдателят от Forbes Брад Макмилън.

Според прогнозата му, именно петролът е основният кандидат за нанасяне на удар по американската икономика.

Макмилън обръща внимание на настоящия ръст на черното злато и отбелязва, че балансът между търсенето и предложенията скоро ще се върнат на нормалното ниво. Както и много други анализатори той изразява съгласие с това, че цените ще се нормализират на нивото на предела на себестойността за производството на един барел петрол, тоест при 40-60 долара и те ще останат в този диапазон.

Има обаче редица фактори, заради които всичко може и да не стане така, смята авторът. Той дава няколко примера на ситуации, след които петролният пазар на САЩ и на някои други страни според него може и да не успее да се приспособи към увеличаване на търсенето.

В частност това може да стане, ако страните от ОПЕК все пак се договорят помежду си или поради по-бързото от очакваното намаляване на производството на петрол в САЩ, или по редица други причини.

По думите му, производството на петрол сега надвишава търсенето с един-два процента. Ако търсенето продължава да расте, а редица страни производителки леко намалят производството, този излишък просто ще изчезне, разсъждава Макмилън.

В такъв случай, САЩ ще се лиши от всички „благоприятни условия“ за възстановяване на собствената икономика, което според наблюдателя на Forbes сега се случва благодарение на евтиния петрол. По този начин Макмилън призовава тези, които очакват повишение на цените на петрола „да бъдат внимателни в желанията си“.

петрол
сащ
пазар
цени на петрола
По статията работи:

Маринела Арабаджиева