Exxon Mobil излиза от съвместните проекти с „Роснефт“

Американската петролна компания  Exxon Mobil  взе решение за излизането от съвместни проекти с руската компания „Роснефт“, заради санкциите на САЩ и ЕС срещу Русия.

Както се отбелязва в годишния отчет на компанията до комисията по ценните книжа в САЩ, през 2013 и 2014 години Exxon Mobil и „Роснефт“  създадоха различни структури за провеждане на геоложки и научно-  изследователски дейности. След това, през 2014 г. ЕС и САЩ въведоха санкции по отношение на руския енергиен сектор, а през втората половина на 2017 г. САЩ разшириха санкциите.

„Във връзка с гореизложеното, корпорацията и нейните филиали продължават да спазват всички действащи закони, правила и положения. В края на 2017 г. корпорацията реши да излезе от тези съвместни предприятия. Корпорацията очаква, че официално излизането ще започне в началото на 2018 г.“ , се казва в документа.

Exxon Mobil оценява загубите си от това решение на сумата от 200 млн. долара.
Според доклада, в рамките на съвместното предприятие Exxon Mobil е работила и е планирала да работи на шелфа в Карско и Чукотско морета, както и в Черно море. Общата площ на участъците е била от порядъка на 63,6 млн. акра (над 257 хил. кв км). Компанията е оператор и на проекта Сахалин – 1.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари