Equinor: Светът може да постигне климатичните си цели чрез балансирано икономическо развитие

Норвежката компания разглежда три сценария: Rebalance, Reform и Rivalry за енергийния преход. Само при един от тях обаче (Rebalance) могат да бъдат постигнати целите на Парижкото споразумение за климата

Енергетика / Свят
3E news
1115
article picture alt description

Светът може да постигне климатичните си цели чрез балансирано икономическо развитие. До този извод стигат авторите на десетия доклад на норвежката енергийна компания Equinor (бившата Statoil) за енергийните перспективи. В него компанията описва как светът може да постигне целите за климата и устойчивостта чрез по-справедливо разпределение на икономическия растеж, както и приноса на развитите страни и развиващите се пазари в действията в развитието на климата.

„2020 г. беше екстремна година. Въздействието на Covid-19 доведе до значителен спад в търсенето на енергия, цените на енергията и глобалните емисии на парникови газове “, казва Eirik Wærness, старши вицепрезидент и главен икономист на Equinor.

Както и в предните доклади и сега от Equinor разглеждат три сценария, които се различават значително един от друг.  Те описват възможни резултати за развитието на световната икономика, глобалния енергиен микс, енергийното търсене и емисиите на парникови газове към 2050 г.

Rebalance е нов сценарий в тазгодишния доклад. Той описва как светът все още може да постигне целите на Парижкото споразумение и да ограничи глобалното затопляне до значително под два градуса по Целзий. Сценарият е озаглавен така, за да подчертае съществуващите дисбаланси в света, а също и за да покаже, че за постигането на климатичните цели се изискват значителни системни промени, много от които предстои и трябва да бъдат балансирани.

„Енергийният преход напредва твърде бавно и са необходими спешни, ефективни действия за постигане на климатичните цели. За да бъдат постигнати трябва да се установи нов баланс в приоритетите между икономически растеж, повишено благосъстояние и климатични действия“, казва Wærness.

Посочва се необходимостта от по-справедливото глобално разпределение на увеличаването на благосъстоянието и разпределението на разходите между развитите и развиващите се пазари в подкрепа енергийният преход и се описва по-надежден път за постигане на целите за климата и целта на ООН за устойчивост.

В сценария Rebalance, предпоставката за продължаващ висок глобален икономически растеж във всички региони е променена.

„Не знаем със сигурност какво ще бъде развитието след пандемията. Точно във времена на голяма несигурност планирането на сценарии е по-важно от всякога“, казва още Wærness, като подчертава, че  „изборът, направени през следващите години, ще са жизненоважни за това как ще се развива светът по степен на достатъчна устойчивост“.

Rebalance показва пътят на развитие към 2050 г., при който икономическият растеж се ускорява на развиващите се пазари, докато растежът е по-нисък в развитите икономики и:

Глобалните емисии на CO2, свързани с енергията, никога няма да се върнат до нивото, което са били преди пандемията Covid-19.

Абсолютното световно търсене на енергия е намаляло с 15% в сравнение с нивото от 2019 г.

Дори пикът  на търсенето на петрол да е преминал през 2019 г., все още ще има нужда от нефт и газ в енергийния микс.

Търсенето на електроенергия се увеличава с 80%, а производството на вятърна енергия трябва да се увеличи около девет пъти спрямо сегашното ниво.

Улавянето и съхранението на въглерод трябва да обработва около два милиарда тона емисии на CO2 годишно, което се равнява на 400 проекта  Northern Lights (projects).

Само 10 процента от частните автомобили в света ще бъдат с бензинови или дизелови двигатели.

Другите два сценария, разглеждани от компанията са Reform и Rivalry, при които обаче светът няма да може да постигне целите на Парижкото споразумение за климата. Според тях енергийната трансформация ще се случи преди всичко само в развиващите се страни.

Сценарият Reform се основава на пазарно и технологично развитие. Ще продължи затягане на климатичните политики в съответствие с ангажиментите от Парижкото споразумение, но това няма да е достатъчно за постигане на целите в областта на климата.

Според този сценарий, развитите страни са основните двигатели на развитието, а при  технологиите с нулеви емисии, като улавяне и съхранение на въглерод и новите енергийни носители, например водород – напредъкът и успехите са условни.

В сценария Rivalry се приема, че климатичната политика не е с достатъчно приоритетна и следователно енергийният преход не набира достатъчно скорост.

Има няколко признака, че развитието тече  в тази посока, посочват от Equinor. Примери за това са търговските войни, социалните и политическите вълнения и регионалните политически конфликти с потенциал за по-нататъшна ескалация. В сценария Rivalry тези тенденции продължават, което води до протекционизъм, автокрация, по-малко глобално сътрудничество, по-бавно технологично развитие и слаб икономически растеж.

Презентацията на десетия доклад е под слогана: „A time of great uncertainty“.

В предишните доклади на норвежката компания „несигурността“ също присъства, но заради COVID-19 тя, както става ясно от изразените становища се увеличава.  

Според най-песимистичния сценарий например, общият дял на слънчевата и вятърна енергетика в световната електроенергетика ще достигне през 2050 г. 28 %, става ясно от публикацията.

Електроенергетиката ще е най-бързо растящият сектор от енергийния отрасъл.

В сценария Rivalry потреблението на петрол през 2020 г. надхвърля нивото от 2019 г. , докато в другите два сценария се прогнозира намаляване, което е значително само в сценария Rebalance.

По отношение на газа, както и други енергийни компании, от Equinor предвиждат ръст на потреблението на природен газ и устойчив ръст през целия прогнозиран период. В сценариите Reform и Rivalry, пикът на потреблението може да бъде достигнат през 2040-те години. Дори и в сценария Rebalance глобалното потребление на природен газ към 2050 г. намалява незначително.

От Equinor заявяват, че стратегията на компанията за нулеви въглеродни емисии  е в състояние да осигури дългосрочна конкурентоспособност по време на значителни промени в глобалните енергийни системи.

Пълният доклад може да прочетете на: http://file:///C:/Users/3eNews/AppData/Local/Temp/energy-perspectives-report-2020-i.pdf

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща