E.ON експериментира с преоборудване на газопровод в тръбопровод за пренос на водород

Енергетика / Свят
3E news
2290
article picture alt description

Енергийният концерн Е.ON преоборудва газопровод, който е част от немската система за газоснабдяване в тръбопровод за пренос на водород. Целта е да се провери техническата способност за транспортиране на чист H2 по съществуващите газови мрежи.

Техническият стандарт в Германия към настоящия момент ограничава концентрацията в газовите мрежи на H2 до 10 % максимум, но при редица изпитания вече се осъществява пренос на газ с по-висок дял на H2, съобщават от E.ON.

Настоящите изпитания са част от научноизследователския проект H2HoWi в Holzwickede, Северен Рейн Вестфалия. Проектът цели да потвърди, че водородът не влияе върху свойствата на материала на тръбите или на херметичността на съществуващата инфраструктура.

„Модернизацията на инфраструктурата от газовите ни мрежи за използването на водорода е важна предпоставка за успеха на енергийния преход“, заявява, Thomas König главен оперативен директор на E.ON, отговарящ за мрежовия бизнес на компанията. „Преобразуваната екологично чиста електроенергия може да се съхранява под формата на водород в газовите мрежи. По този начин, газовата инфраструктура може да стане хранилище на енергията на бъдещето. E.ON си постави за цел да добавя зелен газ към природния газ в разпределителните мрежи и при необходимост да предлага доставка на 100 % водород“, добавя той.

„Технически или икономически електрифицирането на всичко не е целесъобразно. Следователно, водородът ще бъде незаменим в качеството си на енергоносител за случаи, в които прякото използване на екологично чиста електроенергия е невъзможно или нецелесъобразно по технически или търговски причини, отбелязва Katherina Reiche  която освен ролята си на генерален директор на отдела E.ON Westenergie, е и председател на Националния съвет за водород към правителството на Германия. Ето защо  по думите й е необходимо да се свържат различни сектори на потребление на енергия. Предвид въглеродно неутралният характер, чистият водород е и перспективно решение, например, когато става дума за доставка на топлина или промишлено производствени процеси.

В рамките на проекта H2HoWi се проучват определени варианти. Компанията ще изключи от мрежата газопровода за средно налягане в града Holzwickede в Рурска област, а след това ще го включи към хранилище за водород, който ще бъде доставян на четири търговски клиента. Водородът ще се използва за производството на топлина. Освен преобразуването на газопровода, това ще изисква и коригиране на съществуващите инсталации на клиентите. Поради тази причина на обектите са инсталирани водородни кондензационни котли на Remeha.

Инициативата е част от изследователския и развойния проект H2HoWi, в който E.ON си партнира с оператора на газоразпределителна мрежа Westnetz GmbH. Двете компании инвестират 1 милион евро (1,1 милиона долара) в усилията си да направят обществено снабдяване на общността на Holzwickede устойчиво. Предвижда се проектът да бъде изпълнен от Westnetz и да бъде управляван и експлоатиран към края на 2023 г. Строителните работи ще започнат през ноември 2020 г.  Проектът е първият по рода си в Германия и ще бъде подкрепен от научен мониторинг, за да се потвърди, наред с други неща, че водородът няма влияние върху свойствата на тръбния материал или херметичността на съществуващата инфраструктура.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща