Entergy пред прдизвикателство за съдбата на ядрената централа в Ню Йорк

Американската енергийна компания Entergy ще има твърде кратък период да вземе решение за удължаване живота на своята 2069 мегаватова ядрена централа „Индиан пойнт“ в Ню Йорк, ако щатът не намери подходящ енергоизточник, с който да я замести, до 2021 г., когато централата трябва да бъде изведена от експлоатация, заявиха представители на компанията, съобщава на сайтът си Platts

Базираната в Ню Орлианс компания върви напред в изпълнение на стратегията си за преминаване към "pure play utility" (фокусиране върху само един вид електропроизводство) в следващите години като затваря или продава своите ядрени електропроизводствени мощности, обяви Лео Дено, председател на борда и главен изпълнителен директор на Entergy.

„Решението да затворим ядрените централи беше трудно“, каза той като обясни, че то е било взето поради неблагоприятните икономически обстоятелства, проблеми с оперирането на централите или с работната сила.

В момента в АЕЦ „Индиан Пойнт“ работят два енергоблока с обща инсталирана мощност 2069 МВт. През януари тази година компанията постигна споразумение с управата на Ню Йорк да затвори до април 2020 г. единия от енергоблоковете, който е с мощност 1028 МВт., а до 2022 г. – другия блок, който е с мощност 1041 МВт. Централата осигурява 25% от електричеството на града Ню Йорк.

„АЕЦ „Индиан Пойнт“ ще работи още няколко години, за да даде възможност на щата Ню Йорк да я замести с подходяща генерираща мощност“, заяви Дено, но все още такава заместваща мощност не е определена. През втората половина на 2017 г. независимия системен оператор на Ню Йорк трябва да извърши актуално проучване на енергийните товари и на потенциалните източници, които могат да заместят АЕЦ „Индиан пойнт“.  Проучването трябва да отговори на всички въпроси, свързани със сигурността на доставките и безопасността, които могат да възникнат в резултат на затварянето на ядрената централа.

От Entergy заявиха, че при всеки случай трябва да знаят до втората половина на 2018 г. дали ще е необходимо да удължават живота на централата до 2024-2025 г. Ако това стане, по всяка вероятност Entergy  ще поискат да договорят с щатската управа споразумение за изкупуване на електроенергията.

Междувременно Entergy се готви да затвори още ядрени централи. До 2018 г. по план трябва да затвори ядрената централа в Палисадите, Мичигън, която е с мощност 811 МВт. А до 2019 г. се очаква да бъде спряна и ядрената централа в Пилгрим, Масачузетс, която е с инсталирана мощност 688 МВт. 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари