НАЧАЛО » свят

Eni смята да доставя втечнен природен газ за Европа от Египет

fb
3E news
fb
16-09-2015 03:31:00
fb

Основно доставките на гориво се предполага, че ще се осъществяват от неотдавна откритото от Еni гиганстко находище Zohr в териториалните води на Египет, чийто капацитет бе оценен на около 30 трлн.куб м, съобщава Ройтерс.

„Този регион би могъл да възобнови експорта на втечнен природен газ (ВПГ), а тъй като той е недалеч от Италия и Испания, чиито терминали са недостатъчно запълнени, то доставките по-скоро ще тръгват оттук“, коментира генералният директор на Eni Клаудио Дескалци пред парламента на Италия през миналата седмица.

Освен това, газ може да постъпва и от Израел, от Кипър, а в бъдеще и от Либия.

Този проект ще даде на Европа нов доставчик на газ, което съответства на намерението на Европейския съюз да намали енергийната зависимост от Русия, която доставя в Европа около една трета от потребяемия природен газ.

„Газпром“ обаче може да се конкурира с доставчиците на ВПГ.

Така, по данни на компанията за информация и анализи Genscape към началото на септември 2015 г. количеството на внос на ВПГ на 10 европейски страни (Белгия, Великобритания, Гърция, Испания, Италия, Литва, Нидерландия, Португалия, Турция, Франция) за август 2015 г. се е понижил с 3,4% в годишно изражение.

Вносът на ВПГ за Европа продължава да спада за трети пореден месец.

В същото време доставките на газ по газопроводите от Русия през август са се увеличили с 20% в сравнение с аналогичния период за 2014 г., сочат данните на руския концерн „Газпром“.

Общо през август количеството внос на газ от Русия за ЕС се е увеличило до максималното си ниво през тази година.

Дескалци, който оглавява една от най-големите, работещи в Африка компании обсъди по-рано тази идея с държавните глави на Египет и Кипър.

Тук се крие значителен потенциал за Европа и възможност за Италия да засили влиянието си в региона. Очевидно е, че тук има голямо количество газ, включително и на шелфа на Либия“, заяви източник, запознат със ситуацията.

Недостатъкът на горива принуди Египет да спре два от заводите за производство на ВПГ за износ.

Египет планира да удвои мощностите за експорт на ВПГ и ще може да направи това, ако производството се развива“, съобщи председателят на Eni Клаудио Дескалци в парламента.

В Кипър Eni засега не е открила газово находище, но смята да се заеме с това. Откритото във водите на Египет гигантско находище Zohr е разположено в близост до кипърския „Блок 11“, лицензия за който притежава френската Total и то може частично да се намира и във водите на Кипър.

Дескалци заяви, че неговата компания по-рано е открила големи запаси от газ в Либия, но в разстояние на няколко години не може да започне усвояването им, заради гражданската война.

Израел имаше големи планове по усвояването на собствени запаси от газ, но за осъществяването пречка се оказаха административни процедури и неблагоприятната инвестиционна политика на правителството.

На създаването на нов регионален център за производство и експорт на ВПГ може да попречат политическите разногласия. Турция е против експорта на газ от Кипър, докато не бъде решен териториалният спор с Гърция. Освен това Турция се надява самата тя да стане регионалин център за газова търговия, благодарение на планираните газопроводи, които ще преминават през територията и и ще доставят за Европа газ от Каспийския регион и Русия.

 

Eni
Zohr
ВПГ
втечнен природен газ
Египет
По статията работи:

Маринела Арабаджиева