НАЧАЛО » свят

ENI продава активи, търси пари

fb
3E news
fb
09-12-2014 03:33:00
fb

Италианската компания ENI в резултат на намаляване на цената на петрола се сблъсква с трудности по продажбата на редица ключови международни активи, съобщава Ройтерс. ENI продава активи, тъй като се нуждае от средства за изплащане на дивиденти и финансиране на дейностите за разработка на находищата.

 

Програмата на ENI предвижда приходите от продажба на активи до 2017 г. да са в размер от 11 млрд.евро. Досега компанията е продала активи за 5 млрд.евро, а за получаване на останалите 6 млрд. евро разчита да реализира редица ключови активи, включително дела от 10-15% в газовото находище Ровум в Мозамбик, от находища в Конго и Индонезия, а също и не така важни, сред които делът от 43% в компанията Saipem. Припомняме, че компанията работи активно в Казахстан на едни от най-големите находища Кашаган и Карачаганак

 

Продажбата на дела в находищата в Мозамбик според източници на Ройтерс се усложнява от рискове, предизвикани от намаляването на цената на петрола и LNG. Към това трябва да се прибави и забавянето на икономическия ръст в повечето от страните, потребители на втечнен природен газ. През миналата година ENI продаде дял от 20% от проекта в Мозамбик на китайската CNPC, а сега за покупка на 10-15% претендира China Huadian Corp. Според източник на Ройтерс китайска компания е проявила интерес и към покупката на дела на Saipem, но от стратегически съображения интересът е отклонен. След обявяване на плана на ENI през юли акциите накомпанията поевтиняха със 17%.

Eni
Saipem
CNPC
LNG
По статията работи:

Маринела Арабаджиева