EIA прогнозира ръст на ядрената енергетика в страните извън ОИСР

Експертите от управлението за информация към Министерство на енергетиката на САЩ (EIA) публикуваха прогнозата си за развитие на ядрената енергетика в света. Според тях в периода от 2016 г. до 2040 г. деля на ядрената енергетика ще расте средно с 1,6 % годишно.
EIA очаква Китай да продължи да е водеща по ръст на ядрените мощности, следвана от Индия, като този ръст съответно ще компенсира свиването на ядрените мощности в САЩ, Япония и страните от Европа.

В доклада се отбелязва, че значителен ръст на атомната енергетика ще се пада на страните, които не влизат в Организацията на страните за икономическо сътрудничество (ОИСР).

Позовавайки се на ежегодната международна енергийна прогноза за 2017 г., публикувана през септември, експертите от EIA отбелязват, че първите две места по темпове на пускане на нови енергийни блокове в близко бъдеще ще се заемат от Китай и Индия, като само за сметка на тези две страни ще бъде компенсирано прогнозираното намаление на броя на енергийните реактори в САЩ, Япония и Европа. EIA прогнозира също така значителен ръст на атомните мощности в Близкия Изток.
В частност това се дължи от една страна на ръст на търсенето и потреблението на електроенергия в страните извън ОИСР и е резултат от по-високия ръст на БВП на страните извън ОИСР в сравнение с членовете на тази организация.


По отношение на Китай, в доклада се отбелязва, че страната разполага с 38 ядрени реактора с общ капацитет от 33 ГВт, а в процес на строителство са още 19 реактора с мощност от още 19,9 ГВт.

Експертите напомнят, че и сега на страната се пада дял от една трета от всички строящи се ядрени централи в света, като според очакванията към 2024 г. Китай ще въведе нови 58 ГВт нови ядрени генериращи мощности. При такива темпове, през 2032 г. Китай ще изпревари САЩ по действащи ядрени мощности.

Индия се нарежда на второ място по ръст при търсенето на електроенергия. В момента страната разполага с 22 ядрени реактора с капацитет от 5,3 ГВт и в момента  се изграждат още 6 реактора с общ капацитет от 3,9 ГВт. Индия неотдавна сключи споразумение с Русия за изграждане на още два реактора на АЕЦ „Куданкулам“.

САЩ в момента оперира най-много ядрени мощности в света, като общо капацитетът на АЕЦ достига 100 ГВт от 99 реактора. Ядрените мощности на САЩ обаче се очаква да намалеят до 88,2 ГВт в периода до 2040 г., поради решението на някои централи да спрат преди изтичане на срока на експлоатация. В процес на изграждане са два блока на АEЦ Voglte  (3 и 4 блок), докато строителството на АЕЦ Summer (блокове 2 и 3) е прекратено.

По отношение на Европа, в доклада се отбелязва, че продължава строителството на финландската АЕЦ  Olkiluoto-3 с мощност от 1,6 ГВт. Очакването е реакторът да започне работа през 2018 г. и ще се превърне в първата нова АЕЦ в Европа през последните 15 години. Въпреки това очакването е капацитетът от АЕЦ да намалее, което се дължи на политическите решения за намаляване на дела на ядрената енергетика в страни като Германия и Франция. Това обаче ще бъде компенсирано от страните извън ОИСР като Русия, Украйна, Беларус и Румъния.

В доклада се отбелязва, че Германия ще затвори 10 реактора до края на 2017 г., а един ще отложи за 2022 г. Припомня се и решението на Франция за намаляване на дела на ядрената енергетика с 50 % до 2025 г.

Експертите обръщат внимание и на ситуацията в Япония, която има 42 реактора с капацитет от 39,8 ГВт, но след аварията в АЕЦ „Фукушима“ са рестартирани само 5 реактора.


Според представеният доклад, общо през 2040 г. ще се запази базовият сценарий за сумарна мощност на АЕЦ в света от порядъка на 507, 6 ГВт (през 2016 г. са 320,0 ГВт).Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари