НАЧАЛО » свят

EIA очаква потреблението на петрол да нарасне с 38% през 2040 г.

fb
3E news
fb
17-09-2014 08:08:00
fb

Американското управление за енергийна информация (U.S. Energy Information Administration, EIA) съобщи, че глобалното потребление на петрол и другите видове течни горива ще нарасне с 38% през 2040 г., пише вестник  USA Today.

Според прогнозата на International Energy Outlook 2014 г. глобалното потребление ще нарасне от 87 млн.барела на ден през 2010 г. до 119 млн.барела през 2040 г., което е с 4% повече от предходната прогноза.

Ръстът на потребление на течни горива ще бъде свързан основно с увеличаване на търсенето в развиващите се икономики, в частност в Азия и Близкия Изток, твърди представителят на EIA Адам Стемински.

Най-значително нарастване от 72% ще се пада на дела на азиатските страни, включително Китай и Индия. Освен това от EIA смятат, че на създадените нефтени пазари в САЩ, Европа и другите региони потреблението е достигнало своя пик, тъй като в продължителен период заради високите цени на нефта са предприети усилия, насочени към осигуряване на енергийна ефективност и преход към по-евтин вид горива.

Прогнозата едва ли може да се смята за добра новина за лидерите на повеч от 100 държави, които в края на септември ще се съберат в Ню Йорк на срещата за климата на ООН. Целта на срещата е получаване от държавите на обещание да намалят изхвърлянето  на определени количества въглеводородни газове, образуващи се в резултат на изкопаемите горива.

Ние смятаме, че това ще е повратна точка в подхода към проблема за промяна на климата, заяви пред журналисти директорът на работната група по проблемите за промяна на климата при генералния секретар на ООН Селвин Харт.Той отбеляза, че държавите са мотивирани да решат този проблем, тъй като вече се сблъскват с такива последствия като повишаване на нивото на световния океан.

Въпреки това проблемите на глобалното изхвърляне продължават да растат. Преди дни Световната метереологична асоциация обяви, че концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата през 2013 г. е достигнала рекордни нива, а увеличението за годината е било  най-голямо за последните три десетилетия. По данни на метереологичната служба към ООН, през миналата година концентрацията е съставлявала 396 частици на 1 милион (0,0396%), което е с 42% повече, отколкото в началото на индустриалната епоха в средата на XIX век.

Заедно с повишаване на изхвърлянето на вредни емисии ще нарстват и глобалните предложеиия за петрол, прогнозират от EIA. От организацията обаче очакват, че ръстът на цените на петрола включително и новите методи на сондиране, такива като хидроразрива на пластовете, позволяващи извличане на „трудния” петрол от шистови породи ще подпомогнат увеличаването на добива в САЩ и Канада.

„Други страни, такива като Мексико, Русия,Аржентина и Китай ще започнат през 2040 г. да добиват значителни обеми тредноизвлекаем петрол, се казва в прогнозата на EIA.Освен това от организацията очакват, че около 44% от увеличаването на доставките на течни горива ще осигуряват производителите, влизащи в състава на ОПЕК, а сред тях 99% ще се пада на страните от Близкия Изток.

Прогнозата на EIA дава някаква надежда на участниците в срещата за климата. „Ръсътът на цените на течните горива ще подобри ценовата конкурентноспособност на другите видове горива”, което в някаква степен ще стимулира развитието на алтернативната енергетика, се казва в прогнозата.

EIA не очаква намаляване на използването на течни горива в бита, предприятията и централите, но смята за възможно използването на алтернативни видове горива в транспорта и промишлеността.

EIA
петрол
климат
ООН
По статията работи:

Маринела Арабаджиева