НАЧАЛО » свят

EADAILY: "Газпром" е заложил "Северен поток 2"

fb
3E news
fb
02-12-2019 03:56:03
fb

„Газпром“ е предал като обезпечение „Северен поток 2“ на европейските компании, които са партньори по проекта за газопровода в Балтийско море за получените кредити. Руският холдинг е заложил акциите на оператора Nord Stream 2 AG. Това съобщава „Газпром“ в консолидирания междинен финансов отчет за деветте месеца на 2019 г.

“Към 30 септември 2019 г. и 31 декември 2018 г. според споразумението, сключено в рамките на финансирането на проекта „Северен поток 2“  с Wintershall Netherlands Transport and Trading BV, OMV Gas Marketing Trading and Finance BV, Shell Exploration and Production (LXXI) BV, Angie Energy Management Holding Switzerland AG, Uniper Gas Transportation and Finance BV ", 100 % от акциите на Nird Stream 2 AG, принадлежащи на ПАО „Газпром“ са предадени в залог до пълното погасяване на обезпечителните задължения“, цитира изданието eadaily.com информацията от документите с отчета на руския газов концерн.

Компанията Nord Stram 2 A е оператор на проекта „Северен поток 2“. Всичките й 100 % акции са собственост на руския холдинг, въпреки че в началото се планираше френската Engie, холандско-британската Shell, австрийската OMV и немските Uniper и Wintershall да станат съсобственици в проекта и да получат равни дялове не по-малко от 50 %. Полският антимонополен регулатор обаче отказа създаването на съвместно предприятие, припомня изданието. Тогава е европейските компании се премина към вариант на сътрудничество, според което всяка от тях ще задели за „Северен поток 2“ по 950 млн. евро като кредит. По този начин компаниите на практика плащат половината от проекта на обща стойност от 9,5 млрд. евро. Това обаче бе отчетено също като нарушение от полския антимонополен регулатор UOKiK и през 2018 г.  той съобщи, че започва разследване за нарушения от „Газпром“ и посочените компании.  Повдигна и обвинение. Полският регулатор уточни, че става дума за полските предприятия на „Газпром“, Engie, Uniper OMV, Shell и Wintershall и заплаши с максимална глоба от 10 % от годишния оборот.

Междувременно полският регулатор обяви в началото на ноември за санкциониране на френската Engie. За непредоставянето на информация по проекта за балтийския газопровод, на компанията е наложена глоба от 172 млн. полски злоти или почти 45 млн. долара. „Липсата на желание за сътрудничество за „Северен поток 2“ от страна на Engie може да се смята за липса на уважение към нашата държава. Това е една от причините за тази висока глоба“, каза президентът на UOKiK Марек Нихчал, добавяйки, че другите компании са сътрудничили и са предоставили документи.

Вестни Bild от своя страна информира, че американските санкции по отношение на компаниите, участващи в строителството на газопровода са включени в проекта за отбраната на САЩ за следващата година. Според наблюдателите те ще засегнат основно компаниите, заети с полагането на тръбите в Балтийско море.

 

Газпром
Nord Stream 2 AG
Северен поток 2
По статията работи:

3E news