НАЧАЛО » свят

E.ON и RWE съгласуваха обмяната на активи и акции

fb
3E news
fb
12-03-2018 12:14:00
fb

Немският енергиен концерн E.On SE е постигнал пълно съгласуване на обмяната на редица активи с конкурента си RWE, което час от поредицата стъпки, свързани с прехода към възобновяемите източници на енергия (ВЕИ). Това става ясно от съобщение на Dow Jones позоваващо се на съобщение от E.On, като си припомня проектът със старт от Ангела Меркел в този сектор през 2011 г.

В съобщението на E.On се уточнява, че придобива 76,8 % от акциите на  Innogy SE, принадлежащо на RWE. От своя страна RWE пък ще придобие 16,67 % от акциите на E.On. Всъщност E.On заявява, че ще направи на миноритарния акционер  Innogy предложение по цена от 40 евро за акция, а самата компания се оценява на около 22 млрд. евро.

Сложната обмяна на активи и акции между двата големи немски енергийни концерна ще доведе до това, че E.On основно ще се занимава с енергийните мрежи и обслужването на потребителите.

RWE ще получи бизнеса на Innogy, свързан с възобновяемите енергийни източници и съхранението на газ, делът й в австрийския доставчик  Kelag и голям дял в E.On.

В изявление RWE заявява, че сделката може да създаде водеща в Европа компания за услуги с диференцирани методи за производство на електроенергия, включително и от възобновяеми източници, а също така и от традиционни, като въглищата.
През последните години E=On влага значителни суми във ВЕИ както в Германия, така и в чужбина. RWE пък е най-голямата енергийна компания в Германия, занимаваща се предимно с производство на електроенергия от традиционни източници.

До 2011 г. пазарът на електроенергия в Германия бе стабилен, до т.нар. енергийна революция Energiewende. Плановете са през 2022 г. Германия да закрие всичките си АЕЦ и да ги замени с енергия, получавана от фотоволтаични и вятърни мощности.  Според анализатори, сериозни събития в сектора може да има по-късно през тази година, ако Германия въведе по-строги изисквания за намаление на изхвърлянията от СО2 във връзка с Парижкото споразумение за климата.

RWE
E.ON
обмяна на акции и активи
ВЕИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева