Carbon Tracker: страните, зависещи от изкопаеми горива може да загубят 51 процента от приходите си при енергийния преход

Енергетика / Свят
3E news
884
article picture alt description

Страните, зависещи от изкопаеми горива може да загубят 51 % от държавните си приходи от нефт и газ при преминаване към нисковъглеродна икономика през следващите две десетилетия. Това се казва в доклад на лондонският център за анализи Carbon Tracker, който се занимава с изследвания за въздействието от изменението на климата върху финансовите пазари ( Beyond Petrostates). В него се анализира в каква степен енергийният преход и излизането от използването на изкопаеми горива ще повлияе върху икономиката и държавните финанси на страните добиващи нефт. (нефтодобивните страни).

Докладът се фокусира върху  40 страни, които в най-голяма степен зависят от приходите от изкопаеми горива и в частност нефт и газ. Те може да се лишат от 13 трилиона долара държавни (очаквани) приходи в разстояние на следващите 20 години, ако търсенето спадне, заради затягане на глобалната политика за климата, насочена към постигане на целите на Парижкото споразумение. От Carbon Tracker смятат, че предвид намерението на света за постигането на климатичните цели, търсенето на петрол ще спада много по-бързо отколкото например очакват от ОПЕК.

Според доклада, бедните страни в света, зависещи от петрола ще понесат най-големи щети при прехода от изкопаеми горива.

19 държави, които може да пострадат в най-голяма степен, с общо население от 400 милиона души може да се сблъскат със спад на държавните приходи от 20 %, което ще доведе до загуба на работни места и съкращаване на обществените услуги. От тези 19 държави 10 попадат в списъка на най-бедните според Индекса за човешко развитие на ООН.

Сред тези страни влизат петролни монархии от Близкия Изток, Азербайджан, африканските държави. „Много от страните, които най-много ще пострадат от загубата на приходи също са бедни. В някои случаи те имат също така и бързо растящо население, например Нигерия и Ангола“, се казва в доклада. Посочва се необходимостта от решителни политики за смекчаване на въздействието.

В Нигерия спада на приходите от петрол със 70 % ще доведе до намаляване на държавните приходи с една трета. В Ангола правителството може да загуби 40 % от приходите си.

По-малки държави, като Южен Судан и Бахрейн, които също получават 70 % от приходите си от нефт също може да се сблъскат със съпоставими дефицити в бъдеще.
Смята се, че положението в Русия е малко по-устойчиво. Тя е причислена към кръга от страна с пета степен на потенциално въздействие на енергийния преход върху държавните финанси, което не е повод за успокоение.

Според доклада, диверсификацията на държавните приходи и националната икономика е неотложна задача. Те трябва да се адаптират към условията на всяка отделна страна, но има някои стъпки, които се предполага, че ще бъдат използвани широко.

Към тях се отнасят инвестициите в образованието и подобряването на качеството на управление на деловия климат. Капиталът, който не се инвестира в нефт и газ може вместо това да се използва за инвестиции в сектори, които ще са по-устойчиви на енергийния преход. .

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща