Brookfield обмисля да продаде „Уестингхаус“

Енергетика / Свят
Георги Велев
1073
article picture alt description

Brookfield Business Partners обмисля дали да продаде ядрената компания Westinghouse Electric Company, заяви изпълнителният директор на инвестиционното дружество Сайръс Мейдън в конферентен разговор с анализатори на 5 февруари. На него бяха обсъдени финансовите си резултати за четвъртото тримесечие, съобщава World nuclear news. Припомняме, че Brookfield със седалище на Бермудските острови, завърши закупуването на Уестингхаус (Westinghouse) от японската корпорация Toshiba през август 2018 г. Това беляза излизането на Уестингхаус от защитата от несъстоятелност по глава 11 в САЩ като преструктурирана компания. Компанията беше пред фалит и на практика бе спасена от инвестиционното дружество. Малко преди да обяви несъстоятелност дружеството направи презентация в София на своя ядрен блок AP – 1000 с намерението той да бъде построен на площадката на АЕЦ „Козлодуй“

"Ние сме като на кръстопът, защото бихме могли да продадем част от компанията или цялата компания, предполагам, ако искаме", каза Мейдън по време на събитието. „Можем да се придържаме към „Уестингхаус“ и да продължим да изцеждаме тези невероятни парични потоци, но всичко ще се свежда до това, каква е стойността, която можем да получим спрямо това, което можем да създадем, като го запазим ... Но в даден момент от време със сигурност ще тестваме малко пазара и ще видим дали можем да отчетем пазарната стойност за този вид бизнес. ", обясни експертът. Мейдън подчерта "невероятната" стойност на американския доставчик на реактори.

„Първоначалната оценка на собствения капитал“ на Brookfield бе за 920 милиона щатски долара за 100% от ядрения бизнес на дружеството, което генерира 30% свободни средства при доходността от дивидентите. Има "все още място за растеж", добави той. „Възможно е да разгледаме някаква форма на осигуряване на приходи от продажба, но бихме го направили само с изключителна стойност.“, обясни Мейдън.

По-голямата част от рентабилността на Brookfield идва от бизнеси, които са достигнали производствени мащаби и генерират стабилни парични потоци", каза той.  Четири от най-големите си компании в портфолиото в момента - Уестингхаус, Sagen (частен доставчик на застраховки за ипотечно кредитиране в Канада), Clarios (доставчик на автомобилни технологии за акумулатори, производство и дистрибуция) и BRK Ambiental (бизнес за пречистване на вода) - генерират повече от 10 пъти печалба преди данъци (EBITDA), която най-големите й четири компании направиха през 2016 г.

В края на годината Westinghouse изплати дивидент в размер на 265 милиона щатски долара, от които Brookfield получи 115 милиона долара. За около 2,5 години и без да се увеличи нивото на дълга на Уестингхаус, Brookfield получи повече от 370 милиона щатски долара дивиденти, което е почти цялата първоначална капиталова инвестиция. "Westinghouse наистина е страхотен генератор на пари", каза той.

Денис Туркот, главен оперативен директор на Brookfield, заяви, че Westinghouse "играе критична роля в осигуряването на безопасна и непрекъсната работа на електрическите съоръжения на клиентите". По-голямата част от рентабилността на компанията се генерира от редовно повтарящи се услуги в заводите за производство на ядрено гориво, както и от текущи инициативи за подобряване на дейността, каза той.

Търсенето на гориво и услуги от Уестингхаус до голяма степен не е засегнато през последните 12 месеца, добави той. „Продължихме да се фокусираме върху оптимизирането на производствените, веригите за доставките, както и административните разходи, като същевременно издигаме глобална организация за споделени услуги, която се възползва от икономиите от мащаба и регионалните предимства.

През последните 18 месеца Уестингхаус приключи четири важни придобивания, които увеличиха основните инженерни и сервизни възможности, добавиха нови цифрови продукти и услуги към портфолиото си и увеличиха присъствието си на канадския пазар на ядрени услуги, каза той по време на срещата. През октомври миналата година компанията установи партньорство в подкрепа на канадското правителствено при проучванията на модулни и микро реактори и приложенията им като част от целта за постигане беземисионна икономика до 2050 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща