НАЧАЛО » свят

Bloomberg: Въглища на цена от 100 долара за Европа ще повишат привлекателността на алтернативната енергетика

fb
3E news
fb
15-10-2018 10:12:00
fb

В статията се поставя въпроса, че високите цени на въглищата в Европа оскъпяват цената на електроенергията. Това от своя страна ще доведе до търсенето на алтернативни решения в лицето на възобновяемите източници. Добиваните в България въглища не са предмет на търговия на борсите, но пък са с много високо съдържание на сяра. Освен това напоследък цените на СО2 емисиите също са предмет на различни разсъждения. Всяка гледна точка има своите плюсове и минуси. Важно е търсенето и намирането на баланс.

 

Reed Landberg, Anna Hirtenstein

В Европа цената на въглищата скочи до 100 долара за тон. На това е повече в полза на производителите на алтернативна енергия, отколкото за миньорите. Компаниите, които управляват слънчевите и вятърни електроцентрали или произвеждат електроенергия от газови мощности очакват увеличение на приходите. Цената на въглищата в момента е най-високата за последните пет години.

Директорите на компании от сектора на алтернативната енергетика, които не подкрепят идеята за възобновяване на добива на най-замърсяващият вид гориво очакват, че ръстът на цените ще ускори прехода към по-чистите източници на енергия. По-високите разходи за енергия повдигат също така пред лидерите  на страните и промишлените предприятия въпросът за ефективното използване на енергийните ресурси и възможността за стимулирането на технологии от различни източници на енергия.

„Това е възможност. Важна е дори не самата цена, а тенденцията. Ако цените растат, хората ще започнат да мислят повече за това какво да правят с енергийните си разходи“, казва изпълнителният директор на Paolo Bertuzzi, главен изпълнителен директор на Turboden SpA, звено на  Mitsubishi Heavy Industries Ltd.  по време на среща на високо ниво на Bloomberg NEF (BNEF) в Лондон.

Ръстът на цените на въглищата се дължи на рекордното търсене на енергоносители от Китай, което повиши стойността на всички видове горива за производство на електроенергия. Поради това доставките за Европа намаляха, а стойността на киловат нарасна навсякъде – от Великобритания до Италия.

Европейските правителства вече започнаха да работят за намаляване на парниковите газове при използването на изкопаеми горива в името на решаване на проблема с изменението на климата. В резултат много комунални служби през изминалите години положиха усилия, за да преминат към използване на възобновяеми източници на енергия. В частност се залага на използването на слънчеви и вятърни електроцентрали, вместо въглища.

„Високата цена на въглищата и електроенергията правят алтернативната енергетика по-привлекателна форма за икономиката на фона на остарелите изкопаеми горива“, обяснява Ignasio Galan, директор на Iberdrola SA,  „Цените на изкопаемите горива се увеличават, а това е в помощ на възобновяемата енергия“.  „Това означава, че ако инвестирате  в изкопаеми горива ще бъдете наказани“.

„Енергийният сектор върви в правилната посока“, казва главният изпълнителен директор на EDP Antonio Mexia. “Търсенето нараства, така че, честно, за нас, за нашето портфолио това е добра новина. Прави ме оптимист за бъдещето“ , казва той.

Политиците също обръщат внимание на поскъпването на първичните източници на енергия. В Украйна, която произвежда една трета от електричеството благодарение на въглища правителството започна да търси алтернатива. В частност в полезрението на Киев се оказаха ядрената енергетика и природният газ. Украйна внася повечето от необходимите й въглища, тъй като агресията на Русия доведе до затварянето на повечето украински мини.

Украйна плаща за отказът си от въглищата.  „Стойността на въглищата ни накара да инвестираме в други сектори, каза министъра, отговарящ за инвестициите в страната Dan Bilak.


Едновременно с това ръстът на цените на въглищата обезкуражава желанието на компаниите да строят нови електроцентрали за такъв вид гориво. „В Западна Европа не е построена нито една въглищна централа, така, както и в САЩ. Възобновяемите източници на енергия получават най-голям дял от пазара на електроенергия“, убеден е съпредседателят на групата за глобални природни ресурси в Goldman Sachs Inc. Gonzalo Garsia.  В миннодобивния сектор не се е случил никакъв „въглищен бум“, независимо от ръста на цените.

Засега по-високите цени на въглищата не означава, че има бум при големите производители. Anglo American Plc and BHP Billiton Ltd. заявява, че няма да харчи повече за нови въглищни мини, а Roi Tinto Plc.  разпродаде мините си, а , Glencore Plc философски се противопоставя на нови мини.

Петролните компании също очакват да получат изгода от ръста на цените на въглищата, тъй като доставяният от тях природен газ се използва като конкуриращо гориво за производството на електроенергия.

„Ръстът на цените на въглищата оказва влияние, и това е много добра новина за възобновяемите източници на енергия, газа, борбата с емисиите от въглероден двуокис. Ако въглищата бъдат скъпи, ще бъдат използвани по-малко, ще има повече място за газа и емисиите от СО2 ще намалеят“.

Turboden, производителят на турбини, превръщат излишната топлина в електричество също разчита на помощ. Компанията, построи 2 МВт блокове за завода Хайделбелрг за цимент в Мароко. Там от 2010 г. се използва отработената енергия за турбината. Преди четири години в рамките на проекта започна да се произвежда допълнителна електроенергия чрез използване на слънчеви батерии. „Ако разходите за традиционните горива нарастват, а вие предлагате енергийна ефективност, то срокът на откупуването на тези проекти ще е по-кратък и те ще станат по-привлекателни“, каза Bertuzzi, в очакване на продажби в Близкия Изток, Африка и Русия.

 

 

BNEF
Bloomberg New Energy Finance (BNEF)
ВЕИ
въглища
цени на въглищата
По статията работи:

Маринела Арабаджиева