НАЧАЛО » свят

BASF ще вложи 2 млрд.евро в строителството на „Северен поток 2“

fb
3E news
fb
12-10-2015 03:38:00
fb

BASF ще вложи в разстояние на 5 години 2 млрд.евро в строителството на „Северен поток 2“. Това съобщи на пресконференция председателят на компанията Курт Бок, цитиран от ТАСС. „Ние започваме нов инфраструктурен проект, в който планираме да вложим около 2 млрд.евро“, обясни той.

Председателят на германската компания напомни, че за последните 25 години в съвместните проекти с „Газпром“ за развитие на инфраструктурата и подземните газохранилища са били вложени 10 млрд.евро, като освен това в добив на територията на Русия са инвестирани още 2 млрд.евро.

BASF чрез дъщерната си компания Wintershall участва в разработката на ачимовските залежи. Компанията се занимава и със строителството на газотранспортна мрежа в Европа, както и изграждането на подземни газохранилища. В частност германската компания бе партньор на „Газпром“ и за „Северен поток 1“.

Проектъ за газопровода „Северен поток 2“ предвижда строителство на два участъка от морския газопроод за пренос на общо 55 млрд.куб м газ годишно от Русия за Германия по дъното на Балтйско море. Новите две разклонения са допълнение към трасето на вече съществуващия газопровод „Северен поток 1“.

При разработката на „Северен поток 2“ са отчетени пропуските при „Северен поток 1“. Освен това проектът не попада под европейското регулиране, тъй като газа ще се доставя от европейски компании, което решава проблема с ограниченията на Третия енергиен пакет.

 

BASF
Северен поток 2
Газпром
По статията работи:

Маринела Арабаджиева