НАЧАЛО » свят

Baltic Pipe няма да има проблеми с пресичането на "Северен поток 2"

fb
3E news
fb
14-01-2020 08:24:28
fb

Газопроводът Baltic Pipe, който тръгва от Норвегия за Полша през Балтийско море няма да има проблем с пресичането на „Северен поток“ и „Северен поток 2“. Това е заявил за Gazeta Wyborcza председателят на полската държавна компания Gaz System Tomasz Stępień.

В края на миналата година постигнахме съгласие по пресичането на Балтийската газопроводна подводна инфраструктура и сключихме сделка по този повод. Споразумения с Nord Stream и  Nord Stream 2 подписахме през декември миналата година е казал председателят на оператора на полската газотранспортна система.

Газопроводът Baltic Pipe трябва да стане алтернатива на доставките на руски газ за Полша, договорът, за които изтича през 2023 година. Балтийският газопровод се планира да бъде завършен през октомври 2022 г. и наличието на споразумение означава, че за строителството му няма пречки, е отбелязал председателят на главния редактор на полското делово издание BiznesAlert Войчех Якобик.

Преди време се предполагаше, че „Газпром“ в случай, че поиска може да спре строителството на Baltic Pipe, но това се оказа невярно. Спецификата на газопровода, тръгващ от Норвегия за Полша  е в това, че той преминава през двата газопровода - „Северен поток“ и недостроения „Северен поток 2“.

Както е известно Полша е против строителството на „Северен поток 2“, поради опасението, че Германия още повече ще засили позициите си на европейския пазар на газ, а немските компании ще започнат експанзия в Полша. Варшава планира да стане нов европейски хъб, а по Baltic Pipe планира да получава 10 млрд куб м годишно. При това Норвегия вече е на предела на добив на газ, а ресурсите на находищата на полската държавна компания PGNiG в Северно море мога д осигурят към 2023 година едва 2,5 млрд. куб м.

газопроводи
Baltic Pipe
Gaz-System
По статията работи:

3E news