НАЧАЛО » свят

7 енергийни блока на АЕЦ в Украйна може да спрат работа заради липса на хранилище

fb
3E news
fb
31-08-2015 05:07:00
fb

Седем енергийни блока от украинските атомни електроцентрали може да прекратят работата си през 2017 г. в случай, че нямат собствено хранилище за отработено ядрено гориво.

Договорът за изграждане на Централизирано хранилище на отработено ядрено гориво е подписан преди повече от десет години. Но досега то не е построено, съобщава изданието ZN.UA.

Сега от четири от украинските АЕЦ, сред които Ровенската, Хмелницката и Южно-Уралската, ядреното гориво се извозва за Русия, а от Запорожката АЕЦ вече почти 15 години се съхранява в приреакторния басейн. Така от 15 атомни енергийни блока, 9 са в зависимост от Русия, пише изданието.

Ежегодно само от енергийните блокове „хилядници“ се извозват 280-300 касети с отработено гориво (това е около 125 тона уран. По данни на „Енергоатом“, това струва на Украйна 120 млн. долара.

Отбелязва се, че през 2013 г. е изтекъл срокът на действие на 20-годишния договор, според който Украйна е извозвала ядреното си гориво за съхранение в Русия.

Тъй като извозването на отработено ядрено гориво от украинските АЕЦ повече няма как повече да се осъществява, Киев е предложил на Москва да продължи договора до 2016 г. Русия се е съгласила, но при увеличаване на цената на извозваното гориво до 160 млн. долара годишно. Плановете на „Енергоатом“ за това какво ще се прави след 2016 г. на този етап не са известни.

Според изданието, в случай на рязко прекратяване на извозването на ОЯГ, се очаква, че през 2017 г. „дефицитът на свободно място в басейните може да доведе до спиране на работата на седем от енергийните блокове ВВЕР-1000 (три блока на Южно-Украинската АЕЦ, по два на Ровенската и Хмелницката.)

 

АЕЦ
АЕЦ Украйна
радиоактивни отпадъци
По статията работи:

Маринела Арабаджиева