НАЧАЛО » свят

400 млрд. долара трябва да бъдат инвестирани в световната инфраструктура за зарядни станции до 2025 г.

fb
3E news
fb
08-01-2018 08:00:00
fb

В свое изследване швейцарската банка UBS стига до извода, че в инфраструктурата от зарядни станции в целия свят през 2025 г. ще трябва да бъдат инвестирани 400 млрд. долара.

Анализаторите смятат, че към този период ще трябва да бъдат построени от 18 до 20 милиона нови зарядни станции при средна цена от 20 000 хил.  долара (под 16 хил. евро).

Според данните на UBS, повечето от новите зарядни станции за електромобили ще са необходими на Европа. „Само тук ще има необходимост от десет милиона зарядни станции. Китай ще се нуждае от около 4 милиона зарядни станции към 2025 г.“, според Welt.de. Според UBS необходимостта от зарядна инфраструктура в САЩ са сравнително ниски. Банката изхожда в изследването си от това, че появата на електромобилите на масовият пазар в Северна Америка става много бавно.

За да се стимулира разпространението а електрически автомобили сега част от електроенергията на зарядните станции се предоставя или по-евтино, или дори безплатно. Това ще се задържи доста дълго, тъй като много от доставчиците на услуги за зарядни станции ще се опитват да получат определен пазарен дял. В резултат обаче високите първоначални инвестиции в публичните зарядни станции ще могат да се откупят само след няколко години. Според мнението на банкерите все още не е ясно дали съществува печеливш  бизнес модел за частните доставчици н услуги за зарядни станции за електромобили.

Що се касае до електроенергията за електромобили, то анализаторите от UBS предполагат, че до 2025 г. допълнителното търсене на електроенергия ще е предвидимо. Според тяхното изследване, търсенето на електроенергия предизвикано от електромобилите първоначално ще се увеличи от порядъка на 0,4 – 1,5 % в зависимост от региона. В периода до 2035 г. обаче търсенето на електроенергия за електромобили ще нарасне значително – с 11-12 %. Основно това ще е свързано с Китай, където според UBS през 2035 г. търсенето на електроенергия за електромобили ще съставлява около 7 % от общото търсене.

швейцарската банка UBS
зарядни станции за електромобили
Европа
инфраструктура
По статията работи:

Маринела Арабаджиева