НАЧАЛО » свят

3500 енергийни компании от Европа се договориха за отказ от инвестиции във въглищни централи

fb
3E news
fb
07-04-2017 12:16:00
fb

Енергоснабдяващте компании от страните от Европейския съюз се ангажираха с прекратяване на инвестициите в строителството на нови въглищни електроцентрали.

Отказът от инвестиции в нови въглищни електроцентрали бе подкрепен от енергоснабдяващите компании от 26 страни от ЕС. Решението стана ясно на пресконференция в Брюксел, съобщава The Guardian. Срещу инициативата се обявиха само Полша и Гърция.
От Eurelectric, която представлява 3500 европейски компании (с обща стойност на активите от 200 млрд. евро) окачествиха решението, като необходимо за изпълнение на условията по Парижкото споразумение за климата.

„Стана очевидно, че за въглищата в Европейския съюз няма бъдеще. Остава само да се разбере кога ще приключи тази епоха и как въглищната промишленост ще се бори за съществуването си“, отбеляза председателят на Climate Action Network Europe, Трио.
През 2016 г. строителството на въглищни електроцентрали в света е намаляло с две трети, повечето от които в САЩ и Европа. Както е известно, Франция предвижда през 2023 г. да изведе от експлоатация всички въглищни електроцентрали, а Великобритания – през 2025 г. Пълен отказ от въглищна енергетика през 2030 г. планират Холандия и Канада.

Припомняме, че Парижкото споразумение бе прието през 2015 г. и е ратифицирано от 96 страни. Целта на споразумението е да не се допусне ръст на температурата с 2 градуса до края на столетието.

въглищни централи
въглища
ЕС
Eurelectric
По статията работи:

Маринела Арабаджиева