НАЧАЛО » свят

2017 г. ще бъде сред трите най-горещи години в историята на планетата

По данни на Световната метеорологична организация, периодът от 2013 до 2017 г. „е най-топлият петгодишен период в историята на наблюдение“

fb
3E news
fb
06-11-2017 01:55:00
fb

Настоящата година по най-голяма вероятност заедно с 2015 г. и 2016 г. ще се нареди сред тройката от най-горещи години за цялата история от наблюдение на времето и климата. Това прогнозираха днес в Женева от Световната метеорологична организация.

В изявлението се отбелязва, че „глобалната средна температура за периода от януари до септември е била с 0,47 градуса по Целзий по-висока от средната за периода от 1981 до 2010 г.“. Подчертава се, че това е с 1,1 градуса повече от доиндустриалната епоха. Експертите напомнят, че в отделни райони в южната част на Европа, включително Италия, а също така Северна Африка, някои области на изток и в южната част на Африка, в азиатската част на Русия е „било рекордно топло“.

В същото време, в северозападната част на САЩ и западните части на Канада е било рекордно студено, в сравнение със средните температури от 1981 г. до 2010 г.

От Световната метеорологична организация прогнозират, че вследствие на мощното явление на Ел Ниньо, 2016 г. вероятно ще остане най-топлата година в историята на наблюдението“, а 2017 г. и 2015 г. ще заемат второ и трето място.

Едновременно с това периодът от 2013 г. до 2017 г. ще е „най-топлият петгодишен период в историята на наблюдение“ по средно значение на температурите. Според предварителните данни те са с 0,4 градуса по-високи от времето от 1981 г. до 2010 г. Експертите отбелязват, че от януари до септември 2017 г. „дължината на арктическия лед е била значително по-ниска от средното ниво“, а в разстояние на първите четири месеца от годината е била рекордно ниска.

Метеоролозите обръщат внимание на високата активност на тропическите циклони в Северния Атлантик. През септември е бил регистриран най-високият за цялата история на наблюдение индекс на акумулиране на енергия от циклоните. Според експертите от Световната метеорологична организация, „съществува вероятност, че предизвиканото от дейността на човека изменение на климата води до по-голяма интензивност на валежите“.

„Станахме свидетели на необичайно време, включително на температури, надхвърлящи 50 градуса по Целзий в Азия, рекордни урагани в Карибския басейн и Атлантика, достигащи бреговете на Ирландия, разрушителни мусонни наводнения, оказващи въздействие върху живота на милиони хора и непрекъснато засушаване в Източна Африка“, съобщи генералният директор на Световната метеорологична организация Петер Таалас. Много от тези явление, според него представляват „явен признак за изменение на климата, предизвикан от увеличението на концентрацията на парникови газове в резултат на дейността на човека.

Световна метеорологична организация
климат
време
температура
По статията работи:

Маринела Арабаджиева