НАЧАЛО » свят

185 млн. долара годишно ще са приходите на Сърбия от "Турски поток", според Вучич

fb
3E news
fb
13-01-2020 10:01:32
fb

Приходите на Сърбия от транзита на руски газ през сръбския участък на газопровода „Турски поток“ ще са от порядъка на 185 млн. долара годишно. Това е заявил президента на Сърбия Александър Вучич в нощта срещу понеделник за ефира на канал Pink, съобщава ТАСС.

„За нас газопроводът е стратегически. Още през декември построихме 403 километра от газопровода през територията на Сърбия, останаха да се построят четири измервателни станции и една голяма компресорна станция в Жабари. „Турски поток“ е нещо, което ще се използва от хората още много години. Ставайки транзитьор Сърбия ще получава за транзита приходи в размер от 185 млн. долара годишно“, е казал сръбският лидер.

По думите на Вучич, „Турски поток“ има голямо значение за индустриализацията на Сърбия и привличането на инвеститори. По негови данни, по газопровода Сърбия „ще получава предимно руски газ“.  „В Сърбия ще постъпва 13 млрд. куб м газ, от тях 3 млрд. куб м ще остават в Сърбия, а останалите ще са за Унгария, Босна и Херцеговина, Косово и Метохия“, е заявил Вучич, изразявайки надежда, че българите ще завършат газопровода до края на май или юни, така че още през септември или до края (на 2020 г.) газа да започне да постъпва в Сърбия“.

През декември генералният директор на компанията „Сърбиягаз“ Душан Баятович обяви, че Сърбия е завършила напълно полагането на тръбите в своя участък от газопровода „Турски поток“.

Припомняме, че по време на откриването на газопровода „Турски поток“ в Истанбул, президента на Сърбия на среща с премиера на България Бойко Борисов прие отсечката на „Турски поток“ през българската и сръбската страна да носи името „Балкански поток“.

 

 

Александър Вучич
приходи от транзит
Сърбия
Балкански поток
Турски поток
По статията работи:

3E news