НАЧАЛО » свят

11 работника от АЕЦ в Белгия са лишени от достъп до централата след терористичните актове

fb
3E news
fb
25-03-2016 10:46:00
fb

11 работника от АЕЦ „Тианж“ в Белгия са лишени от достъп до централата след терористичните актове в Брюксел, съобщава тв RTBF.

По-рано Derniere heure съобщи, че брюкселските терористи са имали намерение да поставят взривове на белгийските атомни електроцентрали, но били принудени да променят целите си.

„Единадесет души, които са работили на атомната централа „Тианж“ са лишени от достъп до местоработата си през последните дни“, съобщи телевизията.

RTBF подчертава също така, че охраната на АЕЦ е била подсилена с допълнителни специални военни части. Това е станало веднага след антитерористичните операции на 15 март, когато полицията е попаднала по следите на подозирания за терористичните атаки в Париж Салах Абдеслам. Припомня се и подозрението че самовзривилите се терористи на 22 март на летището в Брюксел през миналата година са установили видеонаблюдение над сътрудник, отговарящ за националната програма за атомна енергетика.

През 2014 г. на АЕЦ Doel в провинция Източна Фландрия бе извършено нападение. Терорист не бе открит, но впоследствие се изясни, че бивш техник на АЕЦ-а воюва в Сриия в състава на група от белгийски ислямисти.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата в Брюксел не знае откъде медиите и в частност Derniere heure е получил информация за подготовка на терористични актове на атомните електроцентрали и отказва коментар, отбелязват местните медии, цитирайки федералната прокуратура на Белгия.

Ние не коментираме това, разследването продължава. Ние не знаем откъде вестникът е получил тази информация“, съобщава федералната прокуратура.

 

АЕЦ Тианж
АЕЦ
Белгия
терористични актове
По статията работи:

Маринела Арабаджиева