НАЧАЛО » свят

102 млн. британски лири е цената на сделката за влизането на Toshiba Corp.в АЕЦ Moorside

fb
3E news
fb
15-01-2014 03:14:00
fb

102 млн. британски лири е цената на сделката за придобиването от страна на Toshiba Corp. На 60% от акциите на NUGeneration Ltd. , която започна реализира проектът за АЕЦ Moorside в Западна Кумбрия във Великобритания, научи 3e-news.net. Вчера Tochiba Corp.  официално  съобщи за сделката. Предполага се, че окончателното споразумение ще бъде подписано след необходимите съгласувания и получаването на съответстващите разрешения през първата половина на 2014 г.

Iberdrola S.A. продаде на Tochiba Corp. дела си в компанията NUGeneration Ltd, която реализира проектът за АЕЦ  Moorside    във Великобритания на  21 декември. Според условията  японската корпорация придобива право на собственост върху дела на Iberdrola S.A. в белгийската компания NNB Development Company S.A., в която притежава 50%.

През януари 2014 г.  японската корпорация приключи преговорите за покупка и на 10% от GDF Suez, която запазва за себе си 40% от акциите.

В качеството си на мажоритарен акционер в  NUGeneration Ltd., Tochiba Corp. смята да осигури на Westinghouse Electric поръчки за строителството на три енергийни блока с ядрени реактори АР-1000 на площадката на АЕЦ Moorside  с обща мощност от 3,4 ГВт.

Очаква се първият реактор да бъде пуснат в експлоатация през 2024 г., а при постигане на пълния си капацитет се очква АЕЦ Moorside да произвежда около 7% от необходимата електроенергия във Великобритания.

АЕЦ
Toshiba Corp.
Westinghouse
По статията работи:

Маринела Арабаджиева