1,2 млрд. долара инвестира Турция в разширение на газови хранилища, ще прави регионален хъб за търговия със синьото гориво

С кредита от Световната банка капацитетът на хранилището край езерото Туз гьолю от 550 млн. куб. метра ще се вдигне до 5,4 млрд. куб. м, заедно с планираното разширение на хранилището край Силиври общият капацитет ще стане 10 млрд. куб. м

Турция планира да увеличи капацитета на газовите хранилища край езерото Туз гьолю и Силиври до 10 млрд. куб. м.
Източник: БГНЕС

Турция планира да увеличи капацитета на газовите хранилища край езерото Туз гьолю и Силиври до 10 млрд. куб. м.  Анкара ще инвестира милиарди в проекта, като финансирането се осигурява с банкови кредити. Това съобщи министърът на енергетиката и природните ресурси на Република Турция Берат Албайрак, който даде пространно изявление за медиите след церемонията по подписване на споразумението за финансиране, предава БГНЕС по информация на Haberturk.

За поредния етап от строителството на газовото хранилищедо Туз гьолю е договорено финансиране от Световната банка и Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции в размер на 1,2 млрд. долара.

Според Албайрак проектът ще се превърне във важен източник на финансови приходи за Турция. „Целта ни е да се превърнем в регионален център на търговията с природен газ, като постигнатото споразумение за финансиране разширяването на хранилището е важна стъпка в тази посока“, заяви той.

Албайрак определи като изключително благоприятни условията по връщането на кредита и изрази задоволство си от договорените ниски нива на лихви.

По думите на министъра, досегашният капацитет на хранилището от 550 млн. куб. метра природен газ ще бъде повишен до 5,4 млрд. куб. метра, а максималният дневен добив ще достигне 80 млн. куб. метра. Заедно с планираното разширение на газовото хранилището край Силиври ще бъде достигнат общ капацитет от 10 млрд. куб. метра.

За сравнение капацитетът на създаденото през 1974 г. газово хранилище в Чирен възлиза на 550 млн. куб. метра, а максималният дневен добив е 3,2 млн. куб. метра.

Албайрак подчерта, че в последно време Турция ускорява изграждането на енергийни проекти и изброи Трансанадолския газопровод, Турски поток, както и стотици други вече пуснати в експлоатация по-малки проекти за втечнен природен газ (ВПГ) и газификация на обекти.

Турският министър на енергетиката допълни, че кредитните институции са взели положително решение по заема именно по време на изборите в Турция и очевидно имат доверие в стабилността и икономическите перспективи на страната. Според него, политическата стабилност е тази, която поражда доверие и привлича чуждестранните инвеститори. Още повече през последните 30 години турската държава е положила сериозни усилия за либерализация на сектора.

„Турция води предвидима политика и върви напред с уверени стъпки. Инвеститорите и международните финансови институция добре виждат това. Енергетиката е сред приоритетните области, като полагаме специални усилия за изграждане на подходяща високотехнологична енергийна инфраструктура“, добави Албайрак.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари