1 млрд. евро е струвала на Испания политическата криза свързана с референдума за независимост на Каталуния

Политическата криза, възникнала във връзка с провеждането на референдума за независимост на Каталуния е струвала на Испания 1 млрд. евро. Това е заявил министъра на икономиката на страната Луис де Гиндос в интервю за местно радио. По думите му, загубите са от забавяне на икономиката в региона в резултат на проведения референдум  за независимост на 1 октомври 2017 г.   

През декември, след проведените в Каталуния регионални избори, властите в Мадрид предупредиха за икономическите щети, които може да нанесе на страната кампанията за отделяне на региона. Публикуваните в понеделник данни от министерството надхвърлят дори и най-песимистичните оценки, отбелязва ВВС, спирайки се на думите на икономическия министър.

По думите на Гиндос, през четвъртото тримесечие ръстът на икономиката на Каталуния се е забавил от 0, 9% до 0,4 %. „Преди икономическият ръст в Каталуния беше по-висок отколкото на цяла Испания. Тя бе един от локомотивите на испанската икономика. През четвъртото тримесечие обаче се превърна в ремарке“.

В резултат на възникналата политическа неопределеност над 3 хил. компании са преместили представителствата си извън пределите на Каталуния, става ясно от данните.

Вместо да разрешат кризата, декемврийските избори демонстрират равенство между привържениците и противниците за независимостта на региона, което само засилва възможността за по-нататъшна конфронтация. Сепаратистите получават 70 от 135-те парламентарни места, което им осигурява възможност за формиране на нова администрация, докато голямата фракция „Граждани“ (Ciudadanos), спечелила 25 % от гласовете или 36 мандата твърди за несправедливост на електоралното законодателство, даващо възможност на сепаратистите получаващи парламентарни гласове в малките населени места да върви напред.

Отстраненият от поста лидер на Каталуния Карлес Пучдемон, намиращ се в доброволно изгнание в Брюксел оглавява една от партиите, борещи са за отделяне на региона. Намиращият се в мадридския затвор негов бивш заместник Ориол Жункерас оглавява друга.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари