Турция пак преговаря за цената на руския газ

Енергетика / Свят
3E news
572
article picture alt description

Турция води преговори с руската страна по дългосрочните договори с цел намаляване на цената на газа. Това заявява в интервю за агенция Anadolu турския министър на енергетиката Фатих Дьонмез.

„Дългосрочни договори за газа с Русия, Иран и Азербайджан са подписани преди много години, те съдържат в себе си точки, според които периодично могат да се провеждат консултации и преговори за цените. В тях има и руги постановки, които могат да бъдат преразгледани както от страна на продавача, така и от купувача. Сега нашите колеги продължават да водят преговори за цените“, заявява Дьонмез.

По думите му, началото на добива на газ от неотдавна откритото находище в Черно море ще намали цените на газа за Турция, както и на разходите за внос.

„Новите находища намаляват енергийната зависимост на Турция, но не е на дневен ред да се говори за пълно спиране на вноса на енергоносители в близко бъдеще. Всичко зависи от изследванията на новите перспективни участъци в Черно и Средиземно морета“, казва турският министър.

Както заяви по-рано президентът на Турция Реджеп Ердоган, турският сондажен кораб Fatih откри в Черно море  най-голямото в историята на страната находище на газ с обем от 320 млрд. куб м.

Турция е традиционно един от големите купувачи на руски тръбопроводен газ, доставките, на който се осъществяват от страна на „Газпром“. През последните години обаче продажбите на природен газ от компанията на турския пазар спадат. През миналата година се са спаднали с 35 % - до 15,5 млрд. куб м, а през първото полугодие на тази година „Газпром“ намали доставките на газ за страната с 1,7 пъти в сравнение с аналогичния период на миналата година до 4,733 млрд. куб м.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща