НАЧАЛО » свят

Гърция планира инвестиции от 5,9 млрд. долара до 2028 г. за финансиране на прехода от въглища

fb
3E news
fb
13-09-2020 10:09:53
fb

Гърция ще похарчи 5 милиарда евро (5,9 милиарда долара) до 2028 година,  за да компенсира участието на въглищата  в производството на електроенергия, както и за намаляването на въглеродните емисии в съответствие с целите на Европейския съюз за климата до 2050 г., заяви правителствен служител в сряда. Министърът на енергетиката Kostis Hatzidakis заяви пред репортери, че общата сума ще включва държавни пари, средства от Европейския съюз и заеми от Европейската инвестиционна банка, съобщи агенция Ройтерс.

Финансовите средства ще бъдат изразходвани за инфраструктурни проекти, за субсидии за новите бизнеси и за обучение, за да се помогне на Западна Македония и Мегалополи в Южен Пелопонес (Megalopoli in Southern Peloponnese) да преминат към зелена енергия, селско стопанство и туризъм. Това са регионите, богати на лигнитни ресурси. Те са и основните доставчици на евтини  лигнитни въглища, на които Гърция повече от половин век разчита за производство на електроенергия.

Консервативното правителство пое миналата година управлението на Гърция, се ангажира да спре 80% от въглищния капацитет на Public Power Corp. (РРС) до 2023 г., за да намали въглеродния си отпечатък.

Хацидакис каза още, че се предвиждат около 16 частни инвестиции във възобновяеми източници и други дейности. Очаква се те да помогнат за създаването на повече от 8000 работни места в Западна Македония и Мегалополи. Гърция ще обмисля и данъчни стимули за новите бизнеси в засегнатите райони с цел подкрепа на местните общности, каза още той.

Инвестициите включват и план на гръцката PPC за изграждане на соларни паркове в Западна Македония с капацитет от 2,3 ГВт, както и проект на стойност 130 млн. евро на Hellenic Petroleum за фотоволтаични мощности в същия регион.

Public Power Corp.  вече е затворила два въглищни блока с обща мощност 550 МВт в Македония и ще изключи останалите 10 до 2023 г. Заводът, който дружеството строи в Птолемайда, Северна Гърция, ще работи с въглища до 2028 г., след което ще премине към различен тип гориво.

 

ТЕЦ на въглища
Гърция
Public Power Corp.
инвестиции
преход от въглища
соларни паркове
По статията работи:

3E news