НАЧАЛО » свят

Японският концерн Marubeni взема курс от въглища към ВЕИ

fb
3E news
fb
20-09-2018 12:08:00
fb

Японският концерн Marubeni ще намали към 2030 г. мощностите на въглища в портфейла си два пъти и ще прекрати оказването на услуги по строителство на въглищни централи. Това става ясно от публикации в медиите, базирани на японската Nikkei.
Компанията възнамерява да продаде от портфейла си проектите с мощности на въглища, намиращи се в етап на разработка, като в същото време ще заложи на развитие на операциите си в сектора на ВЕИ.

Със съобщението си по-рано през тази седмица компанията признава климатичния риск като заплаха за бизнеса и акционерите на Marubeni. Целта е намаляване на въглеродните емисии наполовина до 2030 г., отбелязва и IEFA. Японският концерн няма да влиза и в проекти за нови електроцентрали, работещи на въглища. Компанията ще се стреми мощностите от ВЕИ към 2023 г. да достигнат 20%. Както става ясно обаче част съществува риск за концерна по отношение на вече започнатите проекти в редица страни.

Marubeni Corporation е една от най-големите корпорации с проекти за строителство на въглищни електроцентрали в света. Тя работи по проекти в Япония, Египет, Монголия, Индонезия, Виетнам, Тайланд и други страни. Настоящият й портфейл от мощности на въглища е от порядъка на 12 ГВт.
Стъпката, предприета от Marubeni не е случайна, тъй като корпорацията е и един от големите играчи в сектора на възобновяемата енергетика. Компанията в консорциум с JinkoSolar е победител в търга на ОАЕ за изграждане на една от най-големите слънчеви централи.
Промяната на политиката обаче не е случайна. Тя е в зависимост и от големите японски банки и застрахователи, които обявиха, че повече няма да подкрепят проекти за изграждане на мощности на въглища.

 

Вижге още на: http://ieefa.org/ieefa-update-as-marubeni-distances-itself-from-coal-other-industrial-behemoths-will-follow/

Marubeni
мощности на въглища
въглищни електроцентрали
ВЕИ
климатичен риск
По статията работи:

Маринела Арабаджиева