НАЧАЛО » свят

Японската ТЕПКО представи нов план за излизане на компанията от кризата

fb
3E news
fb
28-12-2013 01:10:00
fb

Японската компания ТЕПКО, която е и оператор на  АЕЦ „Фукушима 1” представи на правителството нов план за излизане от твърде дългата финансова криза, в която се оказа след разрушителната авария на централата. Засега не са разгласени подробности около новия план. Съобщава се обаче, че той е базиран на желанието на ТЕПКО да получи  разрешение от управляващите за пускането на два реактора от най-голямата в света АЕЦ „Касивадзаки-Карива” през юли следващата година. Сега тази централа, както и другите в страната са спрени, тъй като управляващите на съответните префектури не разрешават пускането им. Местните власти се опасяват от отрицателната реакция на населението, голяма част от което иска правителството да се откаже напълно от атомната енергетика. Според експертите на ТЕПКО, пускът само на два реактора от тази централа ще помогне годишно да се икономисват до 330 млрд.йени (3,2 млрд.долара).

През декември правителството вече проведе среща с ТЕПКО, която няма възможност да се справи сама с последствията от кризата, свързана с АЕЦ „Фукушима-1”. Управляващите увеличиха средствата за кредитиране на енергийната компания от 5 на 9 трлн. йени (от 48,5 млрд. долара до 87 млрд.долара).

Общите разходи на ТЕПКО, свързани с аварията на атомната централа се изчисляват на трилиони йени. Значителна част от тази сума е за изплащане на обезщетения на жителите, които пострадаха от инцидента. Голяма част от сумите предстои да бъдат изплатени. Разходите само за обезщетения се оценяват на около 4,5 трлн. Йени (над 43 млрд.долара).

атомна енергетика
АЕЦ
Фукушима 1
ТЕПКО
По статията работи:

Маринела Арабаджиева