НАЧАЛО » свят

Япония планира производството от вятърна вятърна енергия през 2020 г. да е равно на това от 10 ядрени реактора

fb
3E news
fb
19-02-2016 11:58:00
fb

Япония планира да увеличи значително ветрогенераторите през 2020 г., като вложи в развитието на тази индустрия десетки милиарди йени. Както съобщава деловото издание „Nikkei”, през 2020 г. общото производство на енергия от японските вятърни централи ще е сравнимо с това, произведено от мощностите на десет ядрени реактора.

Отбелязва се, че двата водещи производителя Eurus Energy Holdings и J-Power имат намерение да вложат в строителството на нови вятърни централи по 60 млрд.йени (528 млн.долара). Тези корпорации държат около една трета от вятърната енергетика в Япония.

Световната асоциация за енергия от вятъра (WWEA) в края на миналата година публикува доклад, в който се отбелязва, че вятърните електроцентрали през 2015 г. за пръв път в историята са надвишили производството на енергия от това на АЕЦ.

През 2015 г. общата мощност от вятъра е надвишавала 400 млн. киловата, като за сравнение при действащите АЕЦ в света става въпрос за 382,3 млн.киловата. Въпреки това не трябва да сме наивни и трябва да признаем, че атомните централи по редица причини в действителност произвеждат две трети повече електроенергия от вятърните, които освен това в дните без вятър не произвеждат нищо.

Делът на атомната енергия в Япония бе значителен до аварията на АЕЦ „Фукушима 1“. Печалното събитие насочи японската енергетика в малко по-различна посока. В момента в Япония действат три реактора – едни на АЕЦ „Такахама“ и два на АЕЦ „Сендай“.

 

АЕЦ
вятръна енергия
Япония
По статията работи:

Маринела Арабаджиева