НАЧАЛО » свят

Япония може още тази година да върне в действие до 10 блока от АЕЦ

fb
3E news
fb
18-07-2017 11:24:00
fb

Япония разчита, че до края на 2017 г. в страната ще бъдат пуснати около 10 енергийни блока на атомните електроцентрали (АЕЦ). Това е съобщил съветника на бившия президент на японския атомен промишлен форум Такуя Хатори по време на панела „Безвъгеродната енергия – енергия на бъдещето“, в рамките на форума „Астана Експо 2017“.

"Към края на таза година аз самият очаквам, че ще пуснем около 10 блока. Сега хората разбират важността на ядрената енергия", е казал той, цитиран от ТАСС. Такуя Хатори е отбелязал също така, че до аварията в АЕЦ „Фукушима 1“ в страната са работили 54 блока. До инцидента АЕЦ са произвеждали 30% от електроенергията, като толкова е бил и дела на газовите мощности, 20% - е бил дела на въглищата, 10 – на ВЕИ, основно от хидроенергийни централи.

След аварията в АЕЦ „Фукушима“ този енергиен баланс е бил нарушен и сега в страната работят само 5 атомни енергийни блока, произвеждащи електроенергия.

Япония планира да увеличи дела на електроенергията, генерирана от АЕЦ, преди всичко поради скъпите газ и въглища, които са внос до 100%.

„Една от причините е в това, че зависим от вноса на газ и въглища. Ние плащаме 100 млн. долара на ден на други страни, това е 30 млрд. долара на година“, е казал още Хатори.

По думите му, целта на Япония е до 2030 г. да увеличи дела на АЕЦ€ за производство на електроенергия до 30% от общия обем произвеждан в страната.

Едновременно с възобновяемите източници на енергия, дела на атомната енергетика към настоящия момент може да нарасне до 44%, което ще даде възможност за намаляване на изхвърлянията на въглероден окис с 26% в сравнение с 2009 г.

АЕЦ
Япония
АЕЦ Фукушима-1"
атомна енергетика
ВЕИ
въглища
газ
Производство на електроенергия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева