Юнкер: Всички държави от ЕС трябва да се присъединят към валутния съюз и Шенген

Жан Клод Юнкер
Източник: БГНЕС

Жан-Клод Юнкер се застъпи за въвеждане на единната европейска валута във всички държави от Общността, включително в по-бедните източноевропейски страни, предава германското издание Focus. Председателят на Европейската комисия произнася днес своята годишна реч за състоянието на ЕС.

Люксембургският политик настоя за по-тясно сътрудничество между държавите. Освен присъединяване към валутния съюз, Юнкер призова всички членки да бъдат допуснати в Шенгенската зона. Освен това ЕС трябва да продължи да се разширява: до 2025 г. Съюзът може да има около 30 членове.

Юнкер заяви,че трябва да бъде засилена европейската търговска политика и предложи нова програма за наблюдение на инвестициите. Той посочи, че е необходимо да се засили европейската индустрията и ЕС да стане водещ в борбата срещу замърсяването на околната среда.

Като сериозни предизвикателства Юнкер посочи  опасността от кибернападенията, а също така проблемът с миграцията. Имаме общи граници и защитата трябва да бъде обща - каза председателят на ЕК.

В изложението си той ще постави акцент върху постиженията на Комисията през изминалата година и позициите на ЕС по основни проблеми като миграцията, икономическия растеж и Брекзит. С годишната си реч Юнкер открива и новия парламентарен сезон на Европарламента.

Това е най-важната реч на Юнкер, тъй като 2018-а е последната пълна година от неговия мандат като председател на Европейската комисия, а най-вероятно и от неговата дългогодишна политическа кариера, заяви в интервю за програма "Хоризонт" на БНР проф. Ингрид Шикова, един от основателите на специалност "Европеистика".

"Това представяне на състоянието на ЕС ще бъде много важно, тъй като Юнкер ще се опита да остане в историята с него. Всеки председател на ЕК се стреми да остане в историята на европейската интеграция. Някои остават с осъществяването на мащабни проекти (изграждане на единен пазар), други се записват в историята като "Комисията, подала оставка", трети имат нещастието да бъдат рядко споменавани. Със сигурност Юнкер ще остане в историята най-вече с това, че по време на неговото ръководство на ЕК ЕС ще се стесни, т.е. един важен член ще напусне ЕС", коментира проф. Шикова.

Според нея все пак днес Юнкар ще се опита да бъде запомнен като председателя, който очертава бъдещия път на европейското обединение. Именно затова се очаква с нетърпение тази реч, която на практика ще сложи един финал на повече от шестмесечна работа на ЕК по различни документи, които излязоха. Още през март излезе т.нар. "Бяла книга" за бъдещето на Европа, след това излезе поредица от пет документа за размисъл по различни теми. Днес се очаква Юнкер да направи едно важно обобщение на това как да изглежда Европа в бъдеще", заяви експертът.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари